Galerija Prica i Bunker spremni za “Noć muzeja!”

28. siječnja 2019.
Komentari isključeni
1.405 Pregleda

MUZEJI – Inovacije i digitalna budućnost tema je ovogodišnje manifestacije “Noć muzeja” koja će se održati u petak, 1. veljače.

Manifestacija je to tijekom koje brojni muzeji, galerije i druge kulturne institucije otvaraju vrata posjetiteljima, a s ciljem popularizacije kulturne djelatnosti.

Bogat program tijekom Noći muzeja pripremilo je Pučko otvoreno učilište Samobor tj. Galerija Prica i Centar za mlade – Bunker.

Program!

Kino Samobor
17:00 – 18:30 Luka i čarobni muzej, animirani sinkronizirani film

Luka je pametan, ali previše živahan dječak s jednom ambicijom: završiti posljednju razinu svoje računalne igre. Jednom kad završi u gejmerskom Hall of Fame-u, njegov odsutan otac gospodin Spejbl će se napokon ponositi njime. Međutim, završetak igrice će biti tek početak velike avanture koja će odvesti Luku, njegovog psa Džekija i prijateljicu Moniku u davno zaboravljeni muzej lutaka, gdje će Luka vratiti u život sve lutke, pa tako i groznog lutkara! Pobjeda nad ludim lutkarom neće samo spasiti njegovog oca, već i cijeli grad od ljutite i drvene sudbine!

Mala dvorana Galerije Prica

18:00 – 01:00 Ana Sladetić “Čisto i krivo” – taktilna izložba otkrivanja umjetnosti dodirom
Otvorenje izložbe u 18:00h

Izložba je otvorena do 21.2.2019.
Taktilnost je nešto urođeno, a ne naučeno, kako stoga spriječiti promatrača da ostane unutar zadanih granica ulaskom u izložbeni prostor? Ana svojim radovima oslobađa posjetitelje i dopušta im da iz uloge promatrača prijeđu u neposrednu ulogu istraživača koji taktilnim podražajem osjete i „vide“ Aninu umjetnost.

18:00 – 01:00 – „Muzej 21. stoljeća“ – virtualni 3D VR posjet svjetskom muzeju
Virtualna stvarnost (eng. virtual reality, VR) je uporaba računalnog modeliranja i simulacije koja omogućava korisniku da stupi u interakciju s umjetnom 3D okolinom. Primjena virtualne stvarnosti uranja korisnika u računalno generiranu okolinu koja simulira stvarnost kroz uporabu interaktivnih uređaja koji šalju i primaju informacije i nose se kao naočale, slušalice, rukavice ili odijela.

Galerija Prica

18:00 – 01:00 „Prije Galerije Prica . . .“ – plakati izložbi Zlatka Price

Zlatko Prica u svojoj donaciji poklonio je i zbirku plakata svojih izložbi. Izložbom želimo pokazati dio bogate izlagačke povijesti Zlatka Price koji je bio izuzetno aktivan i prije Galerije Prica.

Galerija Prica
18:00 – 21:00 Likovne radionice za djecu

– školski uzrast – „Pricina grafika“, voditeljica Nevenka Miklenić
Grafička radionica izrade monotipija na temu bogatog grafičkog izraza Zlatka Price.
– predškolski i školski uzrast – „Mačke“, voditeljica Maja Halambek
Likovna radionica u kojoj će se kroz medij gline djeca moći kreativno uživjeti u temu jednog od najumiljatijih kućnih ljubimaca, a to je mačka.

Mala dvorana Galerije Prica
21:00 – 22:00 Marko Vucković – glazbeni program
Marko Vucković gitaru je počeo svirati kao devetogodišnjak u klasi profesorice Vesne Faullend Heferer. Srednju glazbenu školu Ferdo Livadić u Samoboru završio je pod mentorstvom profesorice Ivane Trogrlić. Jedan je od osnivača GAGS-a (Gitarističkog Ansambla Grada Samobora) unutar kojeg se ističe izvođačkom, aranžerskom, i skladateljskom djelatnošću.

„Underground u Bunkeru“
Centar za mlade Bunker
Ulica Savke Dabčević Kučar 8
18:00 – 00:00 sati

18:00 – 00:00 – „Underground VR“ – virtualna stvarnost i podzemlje
Virtualna stvarnost (eng. virtual reality, VR) je uporaba računalnog modeliranja i simulacije koja omogućava korisniku da stupi u interakciju s umjetnom 3D okolinom.
Primjena virtualne stvarnosti uranja korisnika u računalno generiranu okolinu koja simulira stvarnost kroz uporabu interaktivnih uređaja koji šalju i primaju informacije i nose se kao naočale, slušalice, rukavice ili odijela.

Otvorenje izložbe

19:00 – 00:00 „Vode podzemlja“ – izložba fotografija članova Hrvatskog speleološkog saveza
Izložba je otvorena do 17.2.2019.

Organizatori izložbe u Samoboru: Speleološki klub Samobor i Hrvatski speleološki savez
Jedna od grana speleologije je i speleo-fotografija koja se tijekom godina razvila od dokumentarističke u vrlo visoku umjetničku fotografiju. Specifičnost speleo-fotografije je upravo u njezinoj tehničkoj zahtjevnosti. Uvjeti u kojima su nastale fotografije prikazane na ovoj izložbi vrlo su neprijateljski kako za fotografsku opremu, tako i za ljude koji su sudjelovali u snimanju ovih kadrova. Unatoč tome, ili možda upravo zbog tog izazova, članovi Hrvatskog speleološkog saveza u svojim redovima kriju neke od svjetski poznatih speleo-fotografa. U tami koja skriva ljepote podzemlja, više nego bilo gdje drugdje vrijedi uzrečica fotografske legende Ansela Adamsa: „You don’t take a photograph, you make it.“

Chill out room i Sway bar, CZM Bunker

19:00 – 00:00 „Samoborsko podzemlje“ – izložba fotografija članova Speleološkog kluba Samobor

Speleološki klub Samobor osnovan je 1. srpnja 2000. godine u Koretićima na Žumberku. Članovi Speleološkog kluba Samobor su speleolozi educirani u skladu sa stoljetnom tradicijom hrvatske speleologije i suvremenim svjetskim speleološkim i tehničkim dostignućima.
Tijekom izložbe u Bunkeru posjetitelji će moći vidjeti presjek rada kluba kroz fotografije, speleološke nacrte, plakate istraživanja te speleološku opremu koju koriste speleolozi.

Chill out room
22:00 – 00:00 Underground music night
Chill out room

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.