EU sredstvima do boljeg života za sve građane

28. siječnja 2019.
Komentari isključeni
789 Pregleda

Osim kapitalnih, u Samoboru se europskim sredstvima financira niz projekata s ciljem razvoja društva, usmjerenih na dobrobit djece i mladih te marginaliziranih skupina – ističu u Gradu Samoboru.

Projekt Zajedno možemo naprijed podržan je s 1.190.305,58 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda za razdoblje od dvije godine. Kroz projektne aktivnosti 40 nezaposlenih korisnika prava na minimalnu zajamčenu naknadu uputit će se u programe osposobljavanja i razvijanja mekih vještina te će im tako olakšati proces zapošljavanja u suradnji s partnerima; samoborskim Centrom za socijalnu skrb, Pučkim otvorenim učilištem i Udrugom Pozitiva. Također, 11 socijalnih radnika sudjelovat će na radionicama prilikom kojih će steći kompetencije za pružanje usluga vezanih uz pristup tržištu rada nezaposlenima, čime će se formirati krug stručnjaka s ojačanim vještinama i znanjima u svrhu radne aktivacije marginaliziranih skupina.

Grad Samobor nositelj je i projekta Školska shema kojim je dobio 178.165,58 kuna za osiguranje obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda za učenike osnovnih škola. Cilj projekta je promocija zdravih prehrambenih navika kod djece, a sve u svrhu suzbijanja pretilosti i bolesti vezanih uz prehranu. Projekt se provodi drugu godinu zaredom.

U trećoj fazi provodi se projekt Vjetar u leđa kojem je cilj omogućiti djeci s teškoćama u razvoju podrška pomoćnika u nastavi. Trenutno u projektu sudjeluje 28 pomoćnika za 31 učenika u pet osnovnih škola. Europska Unija sufinancira projekt s 85% (4.774.809,72 kuna), dok Grad izdvaja ostalih 15%.

Kao partner Grad Samobor sudjeluje na Erasmus+ projektu Kad se mlade ruke slože čiji je nositelj Udruga za održivi razvoj Pozitiva. Cilj projekta je aktivno uključivanje mladih u strukturirani dijalog s donositeljima odluka na lokalnoj razini u svrhu izrade novog Gradskog programa za mlade. Na ovo se idejno nastavlja i projekt Pučkog otvorenog učilišta Bunkreiranje – kreiranje programa Centra za mlade, kojem je cilj kod mladih razviti sposobnosti aktivnog podupiranja provedbe javnih politika koje su od interesa za mlade.

Još su dva projekta u procesu valorizacije, riječ je o projektu Judo za sve, Judo kluba Profectus, koji bi pomogao djeci s poteškoćama u razvoju, djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi i s problemima u ponašanju da se uključe u sportske aktivnosti kluba kao i uspješna resocijalizacija u društvo uz pomoć tima defektologa i kineziologa.

Drugi projekt je Tvornica uspjeha Udruge za održivi razvoj Pozitiva kojim bi se mlade potaknulo na prepoznavanje i razvoj vlastitih sposobnosti, znanja i vještina kojima bi razvili poduzetničke ideje te ih ohrabriti da se okušaju u kreiranju vlastitih poslovnih ideja. U tome bi pomogli i Grad Samobor, Pučko otvoreno učilište, Poduzetnički centar te Udruženje obrtnika.

Iako je riječ o kapitalnom ulaganju, i projekt Mali tehnopolis Samobor uključuje razvoj društva kroz pomoć i podršku poduzetnicima da se bolje pozicioniraju na tržištu rada, ali i kao poduzetnički inkubator za početnike.

Projekt je ukupno vrijedan 21.638.344,40 kuna, a iz europskih fondova osiguran je iznos od 19.490.552,00 kuna.

Među projektima koji su u pripremi za prijavu za sufinanciranje je izgradnja bazena, Centra izvrsnosti u području eno – gastronomije i obrtništva, uređenje dječjeg igrališta i opremanje vrtića u Galgovu te daljnje uređenje rudnika u Rudama – najavljuju u Gradu Samoboru.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.