Najnovije
Uoči prvenstva kup utakmice (22. kolovoza 2019. 18:03)
Akcija nadzora vozača na dva kotača (22. kolovoza 2019. 15:48)
Preko 3 milijuna kuna za programe u kulturi (21. kolovoza 2019. 14:04)
Asfaltiran lijevi odvojak Okićke (21. kolovoza 2019. 13:44)
Gorjela prizemnica u Galgovu! (21. kolovoza 2019. 13:41)
Granice inspirirale umjetnike (20. kolovoza 2019. 23:11)
Sava trijumfirala na svom turniru (20. kolovoza 2019. 15:29)

HGSS-ov turističko-planinarski zemljovid Samoborskog gorja

26. siječnja 2019.
Komentari isključeni
1.019 Pregleda

Hrvatska gorska služba spašavanja, stanica Samobor, predstavila je danas novu kartu “Samoborsko gorje – turističko planinarski zemljovid”. Na promociji u Hotelu Lavica govorilo se o značenju karte i njezinim tehničkim karakteristikama, a prikazani su i detalji na karti te prezentirane aktivnosti Hrvatske gorske službe spašavanja, stanice Samobor.

-Na projektu se posljednju godinu dana radilo vrlo intenzivno, u prvom redu s ciljem da posjetiteljima Samoborskog gorja osiguramo kvalitetan alat za kretanje kroz prirodu u nadi da će korisnici na svoje odredište stići točno i sigurno – rekao je, pozdravljajući uvodno sve okupljene, pročelnik HGSS-a Samobor Nikola Tot. Potom je zaključio da niti jedan proizvod do sada, ni u današnje vrijeme postojanja raznih elektroničkih verzija karata koje nam omogućuju kretanje prirodom, nije tako detaljno i cjelovito obuhvatio područje Samoborskog gorja. Pritom je Nikola Tot na ovom uratku posebno zahvalio Bojanu Horvatu iz stanice Samobor i Dubravku Kavčiću iz stanice Zagreb te naglasio da tu nije kraj izradama karata jer je sljedeća na redu karta Žumberačke gore, a ova će karta, kao i sve buduće, pratiti stvarne promjene na terenu kako bi se mogle izraditi nove verzije.

Dubravko Kavčić je istaknuo da se kartografija nametnula HGSS-u kao potreba jer se preko akcija spašavanja shvatilo da opasnost nisu samo “japanke na nogama” nego i zastarjela karta u ruci svakoga koji hoda planinama, sa starim, nepotpunim i netočnim podacima. Zato smo se odlučili na vlastita izdanja u kojima svaka stanica ucrtava svoja područja i to na siguran način, koristeći se GPS-om. -Ova će karta – rekao je još Kavčić – pridonijeti popularizaciji ovog dijela hrvatskih planina i razvoju turizma, a od toga je još važnije da će se ljudi uz tu kartu kretati sigurno. -Ako se i izgube, uz pomoć te karte lakše će nam moći opisati gdje su, pa ćemo ih i lakše pronaći – dodao je Dubravko Kavčić.

Partner HGSS-u u izradi ovakvih karata su Hrvatski planinarski savez i njegova komisija za izradu planinarskih putova te planinarska društva i turističke zajednice. Cijela se priča, uz papirnato izdanje, svodi i na stvaranje važne GIS baze podataka za osnovnu djelatnost HGSS-a. U proteklih 10-ak godina ova je organizacija izdala 40 ovakvih karata, koje su dostupne i na HGSS-ovoj web stranici.

Tajnik samoborske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja, Vatroslav Jakobović, podsjetio je da svaka akcija spašavanja počinje lociranjem koje je nekad vrlo jednostavno, a nekad gotovo i nemoguće jer, kad se, primjerice, radi o biciklističkim stazama, u obzir treba uzeti razne karte u različitim mjerilima i koordinatnim sustavima što sve oduzima vrijeme u akciji spašavanja. Prije 15-ak godina HGSS je sustavno u svoje potražne akcije počeo uvoditi moderne tehnologije, prijenosni GPS uređaji postajali su sve dostupniji, a razvijali su se i odgovarajući softveri. Postojeće karte nisu više zadovoljavale potrebe službe, pa se ujedno krenulo i u razvoj novih karata za vlastite potrebe, čija je svrha i preventiva, odnosno smanjivanje broja nemilih događaja na terenu. -Da bi se karte mogle ažurirati za nova izdanja, Jakobović je pozvao sve da svojim dojavama o promjenama na terenu, novim objektima, cestama ili putovima, u tome pomognu.

Što sve sadrži ovaj turističko-planinarski zemljovid objasnio je prezentacijom Bojan Horvat. To su u prvom redu planinarski putovi i poučne pješačke i biciklističke staze u mjerilu 1:25000. Zemljovid obuhvaća Samoborsko gorje i istočni dio Žumberka ukupne površine 622 četvorna kilometra i prikazuje stanje na terenu od 30. lipnja prošle, 2018. godine. Riječ je o 67 planinarskih putova u Samoborskom gorju ukupne dužine nešto manje od 200 kilometara i 16 planinarskih putova na Žumberku dugih 60-ak kilometara, s njihovim popisom prema registru Hrvatskog planinarskog saveza. Tu je i dio biciklističkih staza unutar Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje u dužini od 114 kilometara te sedam biciklističkih staza grada Samobora dugih 143 i pol kilometra. Kartom su obuhvaćene i poučne staze, hodočasnički putovi, planinarski objekti, penjališta, paragliding uzletišta te prirodne i kulturne znamenitosti. Kao kartografski izvor poslužili su i podaci Državne geodetske uprave, a na karti su dijelovi gradova Samobora, Jastrebarskog, Svete Nedelje i Zaprešića te općina Klinča Sela, Krašić, Stupnik i Brdovec.

Na kraju ove promocije, jedan od prvih samoborskih HGSS-ovaca, Vlado Dado Novak upoznao je okupljene s radom stanice Samobor i njezinim djelovanjem u spasilačkim akcijama na Okiću, Plešivici, Oštrcu i Velikom dolu, Japetiću, Kovinščici, Noršić Selu, Gregurić bregu, Cerini, Terihajima, žumberačkom Eko selu, ali i u nizinskom dijelu – Samoborskom otoku, Svetoj Nedelji i Jagnjić Dolu.

Promociji su se odazvali predstavnici stožera civilne zaštite i turističkih zajednica iz Samobora i Jastrebarskog, samoborskog Crvenog križa, Javne ustanove Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, Hrvatskog planinarskog saveza, drugih stanica HGSS-a i mnogi drugi.

Ovaj vrijedan zemljovid moći će se u maloprodaji nabaviti preko Hrvatskog planinarskog saveza i njegove distributivne mreže.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.