Novo izdanje Žumberačkog krijesa

25. siječnja 2019.
Komentari isključeni
916 Pregleda

Iz tiska je izišao novi, 41. broj godišnjaka Žumberački krijes. Otisnut je na čak 376 stranica, a na naslovnici, simobolične zelene boje, nalazi se slika Silaska Duha Svetog. Prema riječima glavnog urednika, stavrofora Milana Vranešića, slika Duhova najavljuje čitateljima 2019. godinu koja je posvećena upravo Trećoj božanskoj osobi – Duhu Svetom – simbolu obnove života.

Žumberački krijes podijeljen je na više cjelina. U prvom dijelu godišnjaka uz grkokatolički i rimokatolički kalendarij ističu se članci iz života Crkve. U drugoj cjelini, koja nosi naslov Žumberački martirologij, po prvi put popisana su sva imena žrtava Drugog svjetskog rata s područja Žumberačkog vikarijata. U trećoj cjelini donose se izvješća iz župa Žumberačkog vikarijata te iz žumberačkih rimokatoličkih župa. U četvrtom poglavlju Žumberačkog krijesa, koji nosi naslov Žumberak jučer, danas, sutra, nalaze se članci o svjetovnim temama. U pretposljednjoj cjelini prostor na stranicama Krijesa posvećen je književnom stvaralaštvu, a na kraju izdanja tradicionalno se nalazi cjelina In memoriam, gdje su trajno zabilježeni pokojnici preminuli u tekućoj godini.

Novi, 41. broj omiljenog žumberačkog godišnjaka bit će svečano predstavljen sutra, u subotu, 26. siječnja u mjestu Žamarija na Žumberku s početkom u 17 sati.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.