Dječji forum o emocionalnim stanjima i samokontroli

24. siječnja 2019.
Komentari isključeni
573 Pregleda

Radionica udruge “Ti si OK” pod vodstvom Sonje Jarebice, a na temu “Emocionalna stanja i samokontrola” održana je danas u POP UP kinu. Na radionici je sudjelovalo 29 članova Dječjeg foruma, odnosno predstavnika sedmih i osmih razreda u Vijećima učenika svih pet samoborskih osnovnih škola.

-Da bi bila sretna, djeca, kao i odrasli, moraju redovito zadovoljavati svoje osnovne psihološke potrebe na uravnotežen način. Odrasli ne trebaju djeci dobrohotno darivati sreću, nego ih naučiti da sami kreiraju sreću odabirom odgovarajućih ponašanja. Dječji svijet, prostor neslućenih mogućnosti, suviše je ovisan o odraslima. Naučiti dijete kako će ući u svijet sreće, odgovornosti, svijet kvalitete, prijateljstva, zabave, slobode, svijet uspjeha, svijet dogovora, mogao bi i trebao postati svijet sadašnjosti i neposredne budućnosti. I dijete, kao i odrasla osoba, ima istovjetne psihološke potrebe, samo su načini njihova zadovoljavanja i put do sreće ponekad ograničeni i neznanjem nas odraslih – ističe o temi radionice pedagoginja Bernardica Horvat Petravić.

Samoborski osnovnoškolci dobili su odgovore na sva pitanja vezano uz kontrolu emocija, zadovoljavanje potrebe za moći, ljubavi, pripadnosti, zabavom i slobodom, kao i upute kako da ih podijele s vršnjacima koji danas nisu bili prisutni.

Podsjetimo, Dječji forum u Samoboru osnovan je 2017. godine u sklopu akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”, s ciljem razvijanja suradnje i prijateljstva među djecom putem aktivnosti koje pridonose upoznavanju i razumijevanju prava djeteta, spoznaji i širenju ideje mira u svijetu, odgoju za međusobno i međunarodno razumijevanje i suradnju te nalaženju i primjeni načina za što potpunije ostvarivanje tih spoznaja i vrijednosti u sredini u kojoj djeca žive.

Voditeljica Dječjeg foruma Grada Samobora je Bernardica Horvat Petravić, a predsjednik Petar Jurišić, učenik Osnovne škole Bogumila Tonija.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.