Hrvatska predsjednica posjetila Srednju strukovnu školu Samobor

23. siječnja 2019.
Komentari isključeni
1.492 Pregleda

Jutros je započeo trodnevni posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Zagrebačkoj županiji. Predsjednica obilazi gradove i općine u našoj županiji pa je tako danas posjetila Zaprešić, Brdovec i Samobor.

“Danas smo imali korisne sastanke sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem i njegovim suradnicima te gradonačelnicima i načelnicima, ali susrete koji ovu dužnost čine ljepšom, a to su susreti s mladima ” – rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Upravo s mladima tj. učenicima iz sve tri samoborske srednje škole predsjednica Kolinda Grabar Kitarović susrela se u Samoboru u Sportskoj dvorani Samobor.

S poviješću Srednje strukovne škole Samobor, koja djeluje 132 godine, predsjednicu je upoznao ravnatelj Srednje strukovne škole, Davor Škiljan. Naglasio je kako je škola kroz dugu povijest djelovala u 5 različitih država, a da je ovo prvi put da je školu posjetio jedan predsjednik tj. predsjednica države.

“Škola nije sami sebi svrha već u suglasju s gospodarstvom uvodimo deficitarna zanimanja i radimo na kurkulima potrebnim tržištima rada, pa je škola sama u nastavu uvela dva predmeta “Pametne kuće” i “Aditivne tehnologije”” – istaknuo je ravnatelj škole Davor Škiljan.

Škola se pohvaliti može i brojnim inovatorima čije su inovacije osvojile medalje diljem svijeta. Naravno, među najpoznatijima je nekadašnji učenik te škole danas svjetski poznati poduzetnik, Mate Rimac.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čestitala je ravnatelju škole, učenicima i učiteljima 130. obljetnicu škole, te na svim postignućima, kao i činjenici da su iz škole izrasli poznati ljudi u Hrvatskoj, jedan od najvećih svjetskih inovatora Mate Rimac, te nagradama koje su učenici osvojili, a koje će dobivati i u budućnosti.

Izrazila je zadovoljstvo što je škola stvorena na temelju potreba gospodarstva i tržišta rada. ” Ne želimo obrazovati, poučavati i odgajati djecu i mlade za tržište rada za neke druge države, želimo stvarati mlade ljude, ne koji samo znaju, već su i sposobni razmišljati svojom glavom te su sposobni rješavati probleme i zaposliti se bilo u Hrvatskoj ili negdje drugdje ili možda živjeti u Hrvatskoj, a raditi negdje drugdje putem modernih komunikacija” – rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
Istaknula je i kako je našem školskom sustavu potrebna cjelovita promjena koja ne uključuje samo reformu kurikula već i reformu sveukupnog načina rada. Jedino u zlatnom trokutu suradnje između školstva, državne uprave, tako i lokalnom i regionalnom upravom i samoupravom te gospodarstvom, mogu se postići uspjesi da jedan dio trokuta hrani drugi i da protječe znanje i iskustvo i da se ono u konačnici odmah stav u upotrebu u sektoru gospodarstva – smatra predsjednica.

U budućnosti će razlike u svijetu biti između onih koji znaju i onih koji ne znaju i zato, kaže predsjednica, Hrvatska treba biti među onima koji znaju i zato se naše gospodarstvo treba temeljiti prije svega na poslovima dodane vrijednosti, kako u industrijskoj proizvodnji tako i u sektoru usluga.

“Što znači da, sa europskog neslavnog začelja koje trenutno zauzimamo po razini inovacija po glavi stanovnika, moramo učiniti puno više i ulagati u znanje, znanost i inovacije kako bismo bili konkurentniji u modernom svijetu” – istaknula je Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednica je mladima poručila da budu otvoreni, da uče i obrazuju se te da iskoriste svaku priliku za učenje, jer očito je da se svijet toliko brzo mijenja da će neka zanimanja u budućnosti biti suvišna, a neka će biti sve potrebnija.

“Mijenja se i način rada i razmišljanja i zato je potrebno biti informiran, ali isto tako znati razlučiti korisne informacije od onih koje su potreba za kreiranjem lažnih vijesti i sadržaja te nažalost u današnjem modernom svijetu i radikalnih ideja” – rekla je predsjednica. Također je mladima poručila neka iskoriste mogućnosti koje im se nude u vidu mobilnosti te da uče, studiraju i stječu iskustvo diljem Europe i svijeta, ali i da vjeruju u Hrvatsku te da se vraćaju u domovinu obogaćeni novim znanjima i iskustvima neophodnim za napredak Hrvatske.

Naposljetku je Kolinda Grabar Kitarović mladima zaželjela puno uspjeha u školovanju te da ostvare svoje životne snove te da ostanu u Hrvatskoj i da budu budući hrvatski lideri.

Predsjednica je posjetila i praktikume u Srednjoj strukovnoj školi gdje ju je sa svime što rade, od ručne obrade strojeva, pa do pametnih kuća i aditivnih tehnologija te elektrotehnike, upoznao zajedno s učenicima profesor Ivan Vlainić.

Učenici su izradili i robote koji su se naklonili predsjednici i tako ju pozdravili i zaželjeli joj dobrodošlicu. Predsjednica se upoznala i s inovacijama učenika koje su nagrađene najsjajnijim odličjima diljem svijeta.

Inače, profesora Ivana Vlainića predsjednica je odlikovala Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge za inovatorstvo, izumiteljstvo i promociju tehničke kulture mladih naraštaja u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

Ivan Vlainić jedan je od onih nastavnika koji je u potpunosti predan svom radu školi, ali i izvan škole. Brojne učenike je usmjerio prema tehničkom stvaralaštvom i inovatrostvu te se pobrinuo da se za njihov rad čuje i izvan granice Hrvatske.

U pratnji predsjednice u Samoboru su danas bili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik županijske skupštine Damir Mikuljan, a u ime Grada Samobora, predsjednik samoborskog Gradskog vijeća, Miran Šoić.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.