Vincekovo “med mladim trsjem”

22. siječnja 2019.
Komentari isključeni
663 Pregleda

Veselo će danas biti pri mnogim kletima i u mnogim vinogradima našega kraja. Slavit će se Vincekovo “med mladim trsjem”. Vinogradari i vinari time štuju svog sveca Vinka, zaštitnika vinara, vinogradara, trsa i vinograda te obilježavaju početak nove vinogradarske godine.

Na Vincekovo se u kontinentalnoj Hrvatskoj, pretežito u središnjim i sjeverozapadnim regijama, obilaze gorice u kojima se u kleti, uz jelo i piće te pjesmu i razgovor okuplja dobro društvo. Na trs, koji se simbolično reže, vješaju se kobasice i zalije ga se s malo vina, uz molitvu da godina bude rodna. S tog i drugih trsova običava se odrezati nekoliko grančica, koje, nakon što na toplom potjeraju, služe za prognoziranje rodnosti nastupajućeg godišta.

Popularno Vincekovo slavi se i u samoborskom kraju pa će se brojni vinari i vingradari danas, bez obzira i na snijeg, uputiti u svoje vinograde ne bi li blagoslovili trsje i ukrasili ga kobasicama, a sve da bi godina bila što plodonosnija.

Samoborska vinogradarsko-vinarska udruga danas organizira proslavu blagdana svetog Vinka na Kožlaku, u vinogradu Zdravka Runtasa. Od 15 do 17 sati samoborski vinari i vinogradari na tradicionalan će način obilježiti spomendan svog sveca zaštitnika, uz blagoslov vinograda i veselo druženje.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.