U Samoboru otvorena dva nova obrta “dadilja”

22. siječnja 2019.
Komentari isključeni
831 Pregleda

Samobor je u samom vrhu prema broju obrta za čuvanje djece, tzv. “dadilja”, a uz dva novootvorena, ukupno ih je šest. Rezultat je to zasigurno pozitivnih trendova jer je naš grad jedini od svih kontinentalnih u top 10 po broju novopridošlih stanovnika. Samobor je i jedini veliki grad bez prireza što potiče doseljavanje novih stanovnika i obitelji koje ovdje pronalaze sve što im je potrebno za miran i ispunjen život.

Upravo zato, kako bi osigurali dovoljno kapaciteta za povećani broj djece u predškolskim ustanovama, Grad izdvaja dodatna sredstva za proširenje kapaciteta. Tako je prošle godine nadograđen dječji vrtić u Bregani, a u planu je i izgradnja dječjeg vrtića u Pavučnjaku za koji će se u 2019. godini ishoditi potrebna dokumentacija. Cijene gradskih vrtića nisu se mijenjale posljednjih osam godina, a s tisuću kuna po djetetu sufinancira se cijena privatnih vrtića kojih je ukupno šest. Isti je broj i obrta za čuvanje djece, odnosno “dadilja”, koje Grad također sufinancira s tisuću kuna mjesečno za cjelodnevni boravak i 500 kuna za poludnevno čuvanje djece. Tako o samoborskim mališanima brinu “Limači” “Pandino gnijezdo”, “Veseli koraci”, “Zvečkica” te novootvoreni “Mali medo” i “Malci”.

Slijedom toga i sredstva koja se izdvajaju u ovu svrhu rastu iz godine u godine, pa su se odnosu na 2017. godinu udvostručila. Za 2019. godinu predviđeno je 430 tisuća kuna, što će se povećavati sukladno potrebama.

Obrti “dadilja” prepoznati su kao kvalitetan izbor i kod roditelja jer se radi s malim skupinama djece, što omogućuje individualan pristup i punu posvećenost svakom djetetu, a obrti nude i mogućnost čuvanja djece u poslijepodnevnim satima.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.