Mjesec dana do početka 193. Samoborskog fašnika!

22. siječnja 2019.
Komentari isključeni
597 Pregleda

Mjesec dana nas dijeli do početka 193. Samoborskog fašnika! Pripreme su u punom jeku, a Sraka, Princ, Fiškal i Sudec ključeve grada preuzet će 22. veljače na središnjoj pozornici na Trgu kralja Tomislava tj. Trgu fašničkih velikana.

Ove godine “posel se deli na fašničkoj baušteli” sve do 5. ožujka, pa pripremite krampove, lopate, stetoskope, var mašine, tastature i tipkovnice, angažirajte kume i kumove, animirajte stranačke kolege i drugove, zasučite rukave i ajmo delati u 193. Slobodnoj Samoborskoj Fašničkoj Republici!

Sve zamaskirane posjetitelje čekaju dva vikenda opuštajuće zabave na Trg fašničkih velikana, mališani će dobiti svoj šareni kutak na Trgu Matice hrvatske, a organizatori su zanimacije pripremili i u Kleščićevoj, na Trgu iza pošte, luna parku kod kina i klizalištu u bivšoj vojarni.

4500 tisuće malih i velikih maškara u povorkama i na središnjoj pozornici, dolaze nam maskirane skupine iz cijele Hrvatske, mjesni odbori spremaju svoja tradicionalna alegorijska kola, trčat će se Srakotrk, natjecati se u Metloboju i Kraflingu, vraća se Srakina regata ove godine kao Bagerijada i još puno toga.

Fašnička vlast u dolasku, pobrinula se da posao u Fašničkoj Republici nađu i umjetničke duše. Pa će tako svirati i pjevati na otvorenju 22. veljače Mladen Grdović, na zatvaranju 5. ožujka jedan posebni bend koji za sad nek ostane tajna, a dolaze još TBF, Neno Belan, Songkillers, Klapa Intrade, Gazde i Slavonske Lole.

I na kraju najbitnije – “nejdi van, dojdi u Srakostan” jer maskirane posjetitelje čeka ne samo sve do sad spomenuto, nego i vrijedne nagrade za one koji si daju malo truda pa uz svoju masku i osmisle kakav duhovit nastup. Najbolje pojedinačne, grupne i obiteljske maske i ove godine na pozornici će proučavati žiri, a novost je Fašnička patrola koja će se spustiti među posjetitelje i izbliza razgledati pa nagraditi maškare.

Sve detalje vezane za fašničke spelancije pratite na službenoj web stranici, na društvenim mrežama, a navratiti možete i do organizatora u Turističku zajednicu grada Samobora. Ove godine “posel se deli na fašničkoj baušteli”, a vječna je istina da “bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na Fašnik”.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.