Vatrena subota za samoborske vatrogasce

21. siječnja 2019.
Komentari isključeni
796 Pregleda

U subotu 19. siječnja. u 5, 56 sati u operativni centar Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora stigla je dojava o požaru kuće u Molvicama. Dolaskom na mjesto intervencije utvrđeno je da se radi o požaru krovne konstrukcije na obiteljskoj kući katnici veličine 10 x 9 m, na adresi Molvice, Dugava 7.

Vatrogasci JVP Grada Samobora su na požarište stigli u roku od 6 minuta s dva vatrogasna vozila i četiri vatrogasca, te su vrlo brzo lokalizirali i ugasili požar.Na intervenciju je pozvano i DVD Molvice s dva vatrogasna vozila i 4 vatrogasca radi pomoći kod gašenja i uklanjanja nagorjelih dijelova krovne konstrukcije.

Pretpostavlja se da je zbog neispravne izvedbe dimovodnog kanala, usljed loženja peći na drva došlo do požara krovne konstrukcije. U požaru je oštećeno 50 m ² krovne konstrukcije i limenog pokrova.
Intrvencija je završena u 9, 35 sati i nije bilo ozlijeđenih osoba. Na požaru je uz djelatnike Elektre Samobor i policijske službenike PP Samobor bio i zapovjednik Vatrogasne zajednice Mladen Žitković.

Nakon povratka u sjedište te čišćenja i pospreme opreme i vatrogasnih vozila korištenih na intervenciji u Molvicama u 14:08 sati zaprimljena je dojava županijskog centra 112 o požaru stambenog objekta kuće u mjestu Poklek br 23. Na intervenciju su upućena dva vatrogasna vozila s četiri vatrogasca.

Dolaskom na mjesto intervencije utvrđeno je da se radi o požaru dimovodnog kanala koji se proširio na međustropnu konstrukciju površine 10 m² i krovnu konstrukciju površine 5 m² u stambenom objektu kući prizmenici vel. 12×6 m.

Do dolaska vatrogasaca mještani su uz korištenje vode sa slavine lokalizirali požar.
Vatrogasci su prostupili raščišćavanju i dogašivanju uz korištenje ručnog alata i motorne pile. Gašeno sa 1 “C” mlazom, utrošeno 100 litara vode.

Pretpostavlja se da je uzrok požara neispravno izveden dimovodni kanal. Na intervenciji je je upućeno i DVD Bregana sa sa dva vatrogasna vozila i 7 vatrogasaca, radi pomoći kod gašenja ili raščićavanja.Intervencija je završena u 16:36 sati.

Uz vatrogasce na intervenciji su bili također prisutni i policijski službenici PP Samobor i djelatnici HEP-a, pogon Samobor.

S obzirom na povećani broj požara čiji su uzrok neispravno izvedeni i nečišćeni dimovodni kanali, vatrogasci upozoravaju građane na oprez u sezoni grijanja i kontrolu dimovodnih kanala.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.