Od “Meridijana” do “Meridijana” – već 25 godina

17. siječnja 2019.
Komentari isključeni
582 Pregleda

Punih četvrt stoljeća neprekidnog izlaženja slavi časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja “Meridijani”, čiji je najnoviji, 204. broj za siječanj i veljaču, predstavljen u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. U jubilarnoj godini svaki novi broj časopisa, koji ove godine, na 112 stranica, izlazi još 1. ožujka, 1. svibnja, 1. rujna i 1. studenog, bit će javno predstavljen u gradskim knjižnicama diljem Hrvatske. Meridijani se distribuiraju putem pretplate, a prodaju se i u većim knjižarama.

Na predstavljanju u Zagrebu, urednica časopisa Petra Somek govorila je o glavnoj temi broja, rijeci Dravi i ispričala zanimljivosti koje većina šire publike ne zna. Spomenula je posljednju temu nedavno preminulog magistra Milana Sijerkovića za “Meridijane”, o budućnosti klimatskih promjena. Posjetiteljima je približila i temu o japanskoj regiji Kansai, zatim likovni prilog Danijela Srdareva, napis o endemskoj podmorskoj biljci Sredozemlja, Posidoniji oceanici koju u nas zovu i lažina, o ekološkom zagađenju u Biljanima Donjim kod Zadra, portret velikog ruskog istraživača i humanista Nikolaja Mikluho-Maklaja te druge stalne rubrike.

Novinar “Meridijana” Hrvoje Dečak govorio je o svojoj reportaži o Grazu, intervjuu s povjesničarom i strastvenim egiptologom docentom doktorom Mladenom Tomoradom, reportaži o šarenoj planini Vinicunci u Peruu koja je otkrivena 2013. godine zbog topljenja vječnog snijega te o napisu o turskoj agenciji za suradnju i koordinaciju TIKA, koja od 2016. pomaže i u Hrvatskoj. Spomenuo je i najavu ovogodišnjih događanja u Nacionalnom parku Krka.

Geolog, profesor doktor Tihomir Marjanac objasnio je da cunamiji nastaju zbog potresa, ali i podmorskih klizišta te je, govoreći o svojem članku posvećenom posljednjim cunamijima u Indoneziji, najavio i tekst o davnom cunamiju koji je poharao sjeverni hrvatski Jadran.

Doktor znanosti Petar Feletar s puno strasti opisao je posjet berbi i preradi vrhunskih maslina u Istri, a reportažu o tome napravio je s glavnim urednikom časopisa, akademikom Dragutinom Feletarom.

Fotografije: Petar Feletar i Romeo Ibrišević

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.