Proslava svetog Antuna pustinjaka u samoborskom kloštru

16. siječnja 2019.
Komentari isključeni
381 Pregleda

Sutra, 17. siječnja, slavi se sveti Antun pustinjak. Ovaj svetac, iz davnih vremena kršćanstva, živio je pustinjački, a smatra ga se i ocem redovništva. Često ga se prikazuje sa zvoncem u ruci koje označava svečevu sposobnost istjerivanja zlih duhova. Zaštitnik je uzgoja svinja i ostale stoke.

U franjevačkoj crkvi u Samoboru sveti Antun pustinjak slavi se od vremena kada je svako domaćinstvo u samoborskoj okolici uzgajalo stoku i druge domaće životinje, pa bi mu puk na njegov dan došao zahvaliti prinosnim darovima. Tradicija je sačuvana sve do danas što će se vjerojatno vidjeti i sutra, u četvrtak, na središnjem misnom slavlju u 11 sati koje će predvoditi župnik Župe Krista Kralja iz Domaslovca, Branimir Budinski.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.