Nada Škrlin i Igor Modrić za otvorenje nove izložbene godine u Galeriji Prica

8. siječnja 2019.
Komentari isključeni
381 Pregleda

Prva ovogodišnja izložba u Galeriji Prica nudi od utorka, 8. siječnja, uvid u stvaralaštvo Nade Škrlin i Igora Modrića, profesora Škole primjenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, koji su diplomirali 1984. godine na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Raoula Goldonija.
Upravo je ta veza i naglašena prilikom samog otvorenja izložbe kojoj, zbog zdravstvenih razloga, nije nazočila Nada Škrlin pa je o djelima govorio Igor Modrić.

– Nada i ja se znamo skoro 40 godina, upoznali smo se na Akademiji, družili se dosta, bili zajedno u klasi kod profesora Goldonija i imamo zajedničku povijest, ali tek smo prije nekih mjesec dana u Varaždinu po prvi puta izlagali zajedno. Mislim da se i u Nadinim i u mojim radovima osjeća slično iskustvo, sličan temelj i škola jer je razdoblje provedeno na Akademiji, kod profesora Goldonija, na nas oboje ostavilo jako velikog traga – rekao je Modrić.

Potom je Modrić pojasnio kako djela izložena u Samoboru predstavljaju njegov odabir radova nastalih u nedavnom razdoblju iz kojih je pokušao napraviti izbor koji bi bio prikladan galerijskom prostoru, ali i svom trenutnom osjećanju. Tako je odlučio predstaviti se sa dvije vrste motiva, odnosno pristupa, jedan s ortogonalnim postavom te drugim koji asocira na ambijente i atmosfere.

– Nema ideje. Postoji osjećanje i proces. Dva elementa rade zajedno, srce i glava. Nekad prevlada jedan, nekad drugi, srce vas povede nekim svojim putem pa glava odnosno racinalnost kaže “stani, idi drugim putem”. Meni je osobno svako slikanje, svaki rad u koji ulazim s nekakvim preubjeđenjem kako će se on odigrati najprije dosadan, a čini mi se i nepotreban jer je slikanje način spoznavanja, ono je vrsta spoznaje do koje ja kanim doći u nekom procecesu. Ako dolazim već opterećen nekom idejom, postavlja se pitanje zašto onda slikam, to je onda oksimoron jer jedno pobija drugo. Kad se slika, griješi se, ode se nekom stranputicom pa ta, uvjetno rečeno, greška provocira drugo postupanje, a to pak provocira druge materijale, osjećanja i u tom se procesu onda nešto rodi – pojasnio nam je Modrić svoj pristup stvaranju.

Na otvorenju izložbe uvodno je okupljene pozdravila voditeljica Galerije Prica Nikolina Šimunović koja je podsjetila kako će se djela Nade Škrlin i Igora Modrića moći razgledati u maloj dvorani do 27. siječnja.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.