Rekordan broj turističkih posjeta Zagrebačkoj županiji u 2018. godini

4. siječnja 2019.
Komentari isključeni
657 Pregleda

Zagrebačka županija je u prošloj godini zabilježila 123 tisuće turističkih dolazaka, što je za 41 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine kada je našu županiju posjetilo 87 tisuća gostiju. Porastao je i broj noćenja za 33 posto i to sa 154 tisuće na 205 tisuća. Od ukupnog broja dolazaka, 93 tisuće gostiju bili su inozemni gosti, a preostalih 30 tisuća domaći gosti. Od ukupnog broja noćenja na području Županije 150 tisuća noćenja ostvarili su inozemni gosti, a domaći 55 tisuća noćenja.

-Otkad mjerimo turističke pokazatelje ovo je prvi put da su dolasci dosegnuli šesteroznamenkastu brojku – rekla je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić izrazivši pritom zadovoljstvo jer nije riječ samo o sezonskim dolascima, nego kontinuiranom priljevu domaćih i stranih gostiju. -Poznati smo kao izletnička destinacija za relaksaciju, ali i aktivan odmor, a taj imidž planiramo graditi i dalje – dodala je Rašperić istaknuvši pritom bogatu eno-gastronomsku kulturu i ponudu, vinske i cikloturističke ceste te brojne manifestacije zahvaljujući kojima je Zagrebačka županija nadaleko poznata.

I u 2018. godini Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Srbije te Poljske, a zabilježen je i značajan porast broja turista iz Kine, Hong Konga, Tajvana i ostalih azijskih zemalja. Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica koja bilježi porast turističkih noćenja za 60 posto, zatim Sveta Nedelja te Jastrebarsko koje bilježi osam puta više dolazaka i noćenja velikim dijelom zahvaljujući novootvorenom hotelu uz poznati kongresni centar.

Župan Stjepan Kožić osvrnuo se na grane turizma kojima Županija posvećuje posebnu pozornost. -U prvom redu mislim na zdravstveni turizam i Specijalnu bolnicu Naftalan u Ivanić-Gradu u kojoj bi uskoro trebali biti dovršeni 50 milijuna kuna vrijedni radovi na rekonstrukciji i dogradnji. Budući da se radi o jedinstvenom nalazištu ljekovitog naftalana, derivata nafte čije se nalazište nalazi još jedino u Azerbajdžanu, očekujemo povratak ove investicije u vrlo kratkom roku – rekao je Kožić istaknuvši i važnost šoping turizma zahvaljujući dvjema velikim investicijama u Rugvici – IKEA-i Designer Outletu Croatia. -Tu su još i cikloturizam koji razvijamo diljem naše županije, kao i vjerski turizam u krašićkom kraju za koji iz godine u godinu raste zanimanje – zaključio je Stjepan Kožić.

Inače, u Zagrebačkoj županiji u tijeku je provedba tri EU projekta koji će bitno obogatiti turističku ponudu u narednom razdoblju. Radi se o projektu izgradnje “Posjetiteljskog centra Sošice”, investiciji vrijednoj gotovo 27,5 milijuna kuna, čiji je cilj unaprijediti sustav posjećivanja i edukacije u Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje, koji bi trebao biti realiziran do veljače 2020. godine. Drugi je milijun eura vrijedan projekt “In cultura veritas” koji Zagrebačka županija provodi zajedno sa slovenskim pograničnim subregijama. Projekt će se provoditi do studenoga 2020. godine, a njime se želi razviti atraktivna kulturno-turistička ponuda na lokalitetima kulturne baštine i vinskim cestama. Treći projekt Zagrebačka županija provodi s Gradom Zagrebom, a riječ je o Greenwayu, prvom biciklističkom autoputu u Hrvatskoj dužine oko 115 kilometara i ukupne vrijednosti 123 milijuna kuna. -Trebalo je riješiti niz imovinsko-pravnih odnosa na cijeloj dionici i to se napokon primiče kraju te smo pred izradom glavnog projekta – naglasio je župan Kožić dodavši kako će projekt još više potaknuti razvoj ruralnog turizma.

(naslovna fotografija preuzeta s Facebook stranice Turističke zajednice Zagrebačke županije)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.