Poljska vokalna skupina Wisla za Bogojavljanje u samoborskoj župnoj crkvi

4. siječnja 2019.
Komentari isključeni
585 Pregleda

U nedjelju će biti blagdan Bogojavljanja, u narodu poznatiji kao Sveta tri kralja. Svetkovinom Triju kraljeva katolici se prisjećaju Božjeg objavljenja u osobi Isusa iz Nazareta tijekom poklona trojice mudraca Gašpara, Melkiora i Baltazara. Kad su pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). Poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad. Nakon što ih je pronašla sveta Jelena Križarica, odande su otišle u Milano i napokon u Köln, u najljepšu njemačku katedralu, gdje su i danas.

Bogojavljanje je jedan od najstarijih katoličkih blagdana. Na Tri kralja završavaju božićni blagdani, ali ne i za pravoslavne vjernike. Oni, prema Julijanskom kalendaru, koji je 45. godine prije Krista uveo Gaj Julije Cezar, na Sveta tri kralja imaju badnjak, kojim se pripremaju za božićno slavlje. Danas se u međunarodnim okvirima u najvećoj mjeri koristi Gregorijanski kalendar, i to od 16. stoljeća, a ime je dobio po papi Grguru XIII.

Središnje misno slavlje u našem kraju u nedjelju, na Bogojavljanje, bit će u 11 sati u samoborskoj župnoj crkvi. Euharistiju će predvoditi pomoćni biskup zagrebački, monsinjor Ivan Šaško, a na misi će pjevati vokalna skupina “Wisla”, koja je sekcija Poljske kulturne udruge “Mikolaj Kopernik” u Zagrebu gdje djeluje već 15 godina.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.