Najnovije

6, 2 milijuna kuna za samoborski sport u 2019. godini!

28. prosinca 2018.
Komentari isključeni
608 Pregleda

Samoborski športski savez jučer je održao svoju skupštinsku sjednicu u predvorju Sportske dvorane Samobor. Uvodno je predstavnike samoborskih sportskih klubova i udruga pozdravio predsjednik Saveza, Miro Kelečić rekavši da je ova godina bila vrlo uspješna za samoborski sport. Potkrijepio je to rezultatima samoborskih sportaša i sportskih klubova, a podsjetio je i na najznačajnije sportske manifestacije održane u Samoboru u ovoj godini.

Prije nego li je prihvaćen plan rada i financijski plan za iduću godinu, razriješen je potpredsjednik Samoborskog športskog saveza Hrvoje Frankić koji je podnio ostavku. Kratko obrazloženje dao je predsjednik Saveza, Miro Kelečić rekavši kako je Hrvoje Frankić opravdao svoj nedolazak na skupštinu te da je ostavku podnio zbog osobnih, obiteljskih i drugih razloga, između ostaloga i pritisaka na poslu kojeg obavlja kao zamjenik župana.

Novim potpredsjednikom imenovan je Dragutin Marović koji je nekada obnašao tu funkciju. Odlaskom Hrvoja Frankića ostalo je prazno mjesto u Izvršnom odboru Saveza pa će, kako bi ono bilo popunjeno, biti raspisani izbori i to negdje u proljeće.

Skupštinari su jednoglasno prihvatili i da se u članstvo Saveza primi Kickboxing klub Fortis iz Domaslovca koji djeluje od prošle godine, a okuplja 20-ak aktivnih članova. Ispunili su sve uvjete da budu dio Saveza rekao je Miro Kelečić, a kratko je rad kluba predstavio Tomo Fabekovac rekavši kako s 20-ak članova rade licencirani treneri te da je 15 članova već u sustavu natjecanja.

Prihvaćen je i tehnički rebalans ovogodišnjeg proračuna. Radi se o prebacivanju sredstava unutar istih pozicija programa Javnih potreba u sportu zbog nereelizacije nekih programa – rekla je tajnica Saveza, Marijana Radek.

Što se tiče proračunskih sredstava kojim će Savez raspolagati u idućoj godini ona će biti na ovogodišnjoj razini. Radi se o iznosu od 6, 2 milijuna kuna. “Ključno je da nam sredstva nisu smanjena te da će ona biti dostatna za uspješan rad. Trudili smo se da ona budu što bolje raspoređena i da direktno tih sredstava ide u klubove, što kroz natječaje, što kroz razvojne programe i ostalo. Sve više izdvajamo za perspektivne sportaše i njihov razvoj i to nam je plan i za dalje, a kroz razne natječaje pomažemo i da udruge idu na natjecanja da se mogu usavršavati. Uz to i dalje ulažemo u rekreaciju te se trudimo što više mladih uključiti u sportske aktivnosti” – rekao je Miro Kelečić.

Detaljnije o financijama u idućoj godini govorila je tajnica Marijana Radek. Naglasila je kako će početkom nove godine biti raspisan natječaj za dostavu prijedloga koji će se finacirati te je dala pojašnjenje koje su sve novosti u odnosu na ovu godinu.

Plan rada kao i financijski plan za iduću godinu jednoglasno su prihvaćeni, a potpredsjednik Saveza, Davor Cipek, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog karate saveza, istaknuo je da je Samoborski športski savez jedan od rijetkih koji ima redoviti dotok sredstava i čiji rad nije upitan. Zahvalio je Gradu na financijskoj podršci te rekao kako je na svima koji su dio Saveza obaveza opravdati ta sredstva, ne samo funkcioniranjem već i rezultatima.

Na kraju Skupštine govorilo se o sportskim klubovima koji rade s osobama s invaliditetom. Naime, predsjednika Judo kluba Profectus, Damira Frlića, zanimalo je zašto je Savez u idućoj godini smanjio za 10 tisuća kuna stavku za rad s djecom koja imaju teškoće u razvoju te po kojim se kriterijima klubovima dodjeljuju sredstva za rad. ” Ta su sredstva smanjena, jer u prošloj godini nisu potrošena, s obzirom da nije bilo interesa na raspisanom natječaju. Rebalansom proračuna Saveza ta se sredstva uvijek mogu povećati, a nakon što se potroše Savez uvijek udovolji svakoj zamolbi koja dođe, a vezana je upravo za takve potrebe” – pojasnili su predsjednik i tajnica Saveza, Miro Kelečić i Marijana Radek.

Na to se nadovezao i predsjednik Stolnoteniskog kluba odoba s invaliditetom “Synegia” , Viktor Jozić koji je pohvalio suradnju s Gradom i Savezom te zamolio, ako je moguće, da se zajedničkom sinergijom riješi problem nedostatka prostora za njihov klub, koji je izgubio dvoranu u nekadašnjem Mercatoru i sada treniraju na novom Autobusnom kolodvoru, u prostoru koji je premalen, a i najam i režije su skupi.

“Razmatra se kako najbolje riješiti taj problem” – rekao je Miro Kelečić istaknuvši da se i dalje treba raditi na ideji da se osnuje Sportski savez osoba s invaliditetom, koji bi bio dio Samoborskog športskog saveza, a kako bi se osobama s invaliditetom moglo još više pomoći.

A, kako bi u Savezu imali uvid koje potrebe ima koji klub te koji su njihovi planovi i u kojoj se mjeri ispunjavaju te kako bi njihovi financijski planovi bili što transparentniji svi su dobili tablicu koju trebaju ispuniti. Time će se olakšati rad klubovima, ali i čitavom Savezu, a tablice će biti sastavni dio natječajne dokumentacije za program javnih potreba u sportu – pojasnila je Marijana Radek.

Na kraju skupštine svima se obratio pročelnik za društvene djelatnosti, Juro Horvat. “Godina je bila jedna od najuspješnijih za hrvatski sport, a i samoborski sport imao je značajne rezultate – naglasio je Pročelnik Horvat te čestitao Davoru Cipeku što je postao čelni čovjek Hrvatskog karate saveza, Judo klubu Profectus što su dobili značajna sredstva iz EU fondova te Rudarima koji su dobili Trofej Matija Ljubek.

“Grad se javio na EU natječaj da dobije sredstva za izgradnju bazena u nekadašnjoj vojarni, rade se i projekti za igrališta umjetne trave, a u planu je i da se kod Sportske dvorane Samobor izgradi malo nogometno igralište na pijesku” – najavio je pročelnik Juro Horvat te svima zaželio sve najbolje u idućoj godini.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.