Sveta Nedelja ukinula prirez!

21. prosinca 2018.
Komentari isključeni
692 Pregleda

Na 19. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Svete Nedelje, održanoj u četvrtak, 20. prosinca, donesena je Odluka o gradskim porezima kojom je ukinut prirez u Svetoj Nedelji (sa 6% na 0%) i porez na potrošnju, a prihvaćena je i Odluka o izmjeni Odluke o komunalnoj naknadi kojom se ukida naplata komunalne naknade za hotele, apartmanska naselja i kampove na području Svete Nedelje, a u svrhu razvoja turizma – izvijestili su iz Svete Nedelje.

Tijekom aktualnog sata kojim je sjendica počela vijećnika Damira Halužana (HDZ) zanimalo je zašto se gradonačelnik, prema njegovim informacijama, ne javlja gospodinu. Rimcu, ocu svetonedeljskog poduzetnika, a na temu velike investicije u naselju Kerestinec, te je naveo ukoliko se do 31.12.2018. godine ne javi da će investitori otići iz Svete Nedelje.

Gradonačelnik Dario Zurovec istaknuo je kako se radi o netočnim navodima, s obzirom da je po tome pitanju učinjeno vrlo mnogo, od sastanaka s resornim ministrom, državnim tajnikom, te je istaknuo kako je s investitorom prije dva dana imao sastanak u Uredu župana Zagrebačke županije uz nazočnost i župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, a kako su se zadnje čuli jučer (19.12.2018.) i time opovrgnuo navodne navode o „ne javljanju“ investitoru.

Bez rasprave, a većinom glasova, usvojene su 2. izmjene i dopune Odluke o proračunu Grada Svete Nedelje za 2018. godinu i projekcije za 2019. i 2020. godinu koje je uvodno obrazložila pročelnica Upravnog odjela za financije, računovodstvo i javne prihode Biserka Delač, kao i Prijedlog Odluke o 2. izmjeni i dopuni odluke o izvršavanju proračuna Grada Svete Nedelje za 2018. godinu, Prijedlog Odluke o 2. izmjeni i dopuni Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Grada Svete Nedelje u 2018. godini, Prijedlog Odluke o 2. izmjeni i dopuni Programa gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture na području grada Svete Nedelje u 2018. godini, Prijedlog Odluke o 2. izmjeni i dopuni Programa gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom za 2018. godinu, te Prijedlog Odluke o Izmjeni i dopuni Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi na području grada Svete Nedelje za 2018. godinu.

Prijedlog Odluke o gradskim porezima i Prijedlog Odluke o komunalnoj naknadi uz obrazloženje Biserke Delač, pročelnica Upravnog odjela za financije, računovodstvo i javne prihode, odluku je dodatno pojasnio zamjenik gradonačelnika Davor Nađi istaknuvši kako se novom odlukom predviđa ukidanje prireza u Svetoj Nedelji, s dosadašnjih 6% na 0%, te ukidanje poreza na potrošnju i komunalnu naknadu za hotele, apartmanska naselja i kampove. Ukidanje poreza na potrošnju i komunalne naknade za hotele, apartmanska naselja i kampove će sigurno potaknuti investicije i zapošljavanje u području turizma i ugostiteljstva, čime se u Svetoj Nedelji stvaraju preduvjeti za značajniji razvoj turizma kao najjače gospodarske grane u RH. Treba napomenuti i da komunalna naknada za hotele i kampove je jedina vrsta komunalne naknade koja se obračunava prema postotku prihoda što uistinu nije pošteno s obzirom da se za sve druge obračunava prema kvadraturi.
„Od spomenutih poreza se u 2018. godini prihodovalo u proračun oko 7 milijuna kuna. Taj iznos će ubuduće ostati našim građanima na raspolaganje. Koliko mi je poznato, to je najveće porezno rasterećenje koje je provela neka jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj! Vjerujem da će te mjere obradovati mnoge naše građane, a isto tako i da će mnogi stanovnici gradova s višim prirezom razmisliti o preseljenju u našu predivnu Svetu Nedelju. U obitelji s nekoliko zaposlenih ili za osobu s visokim primanjima, godišnji iznos prireza koji se plati može dosegnuti i do nekoliko tisuća kuna, što kod nas više neće biti slučaj“ istaknuo je zamjenik gradonačelnika Davor Nađi.

Prijedlog Odluke o gradskim porezima Grada Svete Nedelje jednoglasno je prihvaćen, dok je Prijedlog Odluke o komunalnoj naknadi prihvaćen većinom glasova. Gradsko vijeće prihvatilo je i prijedlog Plana davanja koncesija za 2019. godinu, Prijedlog Odluke o obustavi isplate sredstava za redovito godišnje financiranje iz proračuna Grada Svete Nedelje za člana Gradskog vijeća i Prijedlog Zaključka o prihvaćanju prava korištenja nekretnine k.č.br. 151 k.o. Kalinovica.

Predsjednik Gradskog vijeća Matej Vrdoljak istaknuo je kako se radi o posljednjoj sjednici vijeća u 2018. godini te je svim članovima vijeća uoči nadolazećih blagdana zaželio blagoslovljen Božić i sretnu Novu godinu. Vijećnicima Gradskog vijeća čestitao sve najbolje poželio je i gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec sa zamjenicima.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.