Uz većinu odbačenih amandmana, većinom izglasan proračun za 2019. godinu

20. prosinca 2018.
Komentari isključeni
917 Pregleda

Treći rebalans ovogodišnjeg gradskog proračuna i prihvaćanje konačnog prijedloga proračuna za 2019. godinu bile su glavne teme današnje poslijepodnevne sjednice Gradskog vijeća Samobora na kraju kalendarske godine.

Tzv. tehnički rebalans nije donio bitne pomake u proračunskim stavkama, a proračunski prihodi i rashodi ujednačeni su na razini od 233 milijuna i 672 tisuće kuna. Za 4 i pol milijuna kuna porastao je najizadašniji gradski prihod, onaj od poreza na dohodak, pa Grad Samobor neće morati koristiti državne kompenzacijske mjere kako bi nadomirio eventualni manjak na toj stavci – objasnio je resorni pročelnik Željko Radovanić. Za prihod od nefinancijske imovine, odnosno prodaje zemljišta na rakovičkoj gmajni, rekao je da je umanjen za 3 i pol milijuna kuna jer se na zadnji raspisani natječaj za kupnju građevinskih parcela nitko nije javio.

Vijećnik HDZ-a Vladimir Skendrović je podsjetio da se za ovu godinu prvotno planirao prihod od 240 milijuna kuna, a sada smo se – rekao je – zadovoljili s onim što smo uspjeli izabalansirati. -Nije problem u matematici – zaključio je Skendrović – već u stavkama, programima i realizaciji. -Ako se povećao prihod od poreza na dohodak, trebali smo bolje planirati njegovo trošenje – dodao je još vijećnik Skendrović. Nezavisna vijećnica Irena Franceković, koja djeluje pod platformom MOST-a, ustvrdila je da Grad očito ne može upravljati količinom novca s kojom raspolaže te da se ne trudi povećati prihode, ponajprije iz drugih izvora, a to su u prvom redu europski. Primijetila je da je stavka za pripremu i provedbu projekata EU umanjena sa 150 tisuća kuna na samo 60 tisuća kuna. Zato je predlažila da se resorni gradski odjel ojača kadrovima koji će to bolje znati odraditi.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec je na Skendrovićevu primjedbu rekao da je država zamrznula situaciju u prihodima od poreza na dohodak na 2016. godini kada Grad nije imao prihod po predviđenim stopama. Stanec je još napomenuo da će naš proračun, sada i po novim stopama, izgubiti dio tog poreznog prihoda, ali se predviđa njegova kompenzacija rastom plaća. Za povlačenje sredstava iz europskih fondova Stanec je rekao da postupak također ide preko države, koja na sve to sporo reagira, natječaje za povlačenje novca ne raspisuje pravodobno, pa pripremljeni projekti stoje.

Što se tiče novog proračuna, za sljedeću godinu, ovo je bilo njegovo drugo čitanje i konačno izglasavanje u prethodno utvrđenoj visini od 238 milijuna i 665 tisuća kuna. Amandmani oporbenjaka nisu prošli, osim jednog, koji je predložio vijećnik Zlatko Rešetar, a odnosio se na povećanje sredstava za samoborske tradicijske obrte sa 20 tisuća na 25 tisuća kuna. Prošao je i amandman Odbora za financije i proračun da se za 150 tisuća kuna, sa 187 i pol tisuća na 337 i pol tisuća, uveća iznos potpora Poduzetničkom centru Samobor za zapošljavanje voditelja Malog Tehnopolisa Samobor. Ostalih 13 amandmana, 4 nezavisne vijećnice Irene Franceković koja djeluje pod platformom MOST-a i 9 HDZ-ovih, nisu prihvaćeni. Veći ih je dio unaprijed bio odbačen zato što nisu bili podneseni sukladno Zakonu o proračunu, a ostali su odbijeni na samoj sjednici.

Uime Kluba HDZ-a Vladimir Skendrović je konastairao da je neke od amandmana samo “kopipejstao” od sadržajno istih amandmana koje je 2008. godine podnosila tadašnja oporba, a sada vladajuća garnitura, pa ne vidi zašto su ovi odbačeni kao nestručni. Skendrović u novom proračunu, osim MTS-a, ne vidi druga kapitalna i strateški bitna ulaganja iz sredstava temeljnog proračuna ili europskih sredstava, pita se kojim metrom možemo mjeriti uspješnost PCS-a, a upozorava i na 9 puta manju vrijednost boda za komunalnu naknadu u Svetoj Nedelji u odnosu na Samobor te na zanemarivanje Žumberka.

-Od nas se traži stručnost u predlaganju amandmana, pa bi nam u tome mogle pomoći i gradske stručne službe, ali bi se ipak više trebalo gledati na sadržaj predloženog u odnosu na formu – smatra Irena Franceković.

Uime Kluba HSS-a proračun za 2019. godinu podržao je Ivan Horvat i predložio edukaciju za sve vijećnike na temu sastavljanja i iščitavanja proračuna.

Financijski pročelnik Željko Radovanić je naveo da su svi vijećnici dobili upute i propisani obrazac za podnošenje amandmana te podsjetio da kod njihova predlaganja ne treba voditi samo računa o tome gdje i koliko povećati koju stavku, a koju istovremeno smanjiti, već i o mogućim izvorima proračunskih prihodima da bi amandman bio prihvatljiv. Podržao je i prijedlog za edukaciju, a zajedno sa Željkom Stanecom uzvratio na primjedbe oporbenih vijećnika o odbacivanju “prepisanih” amandmana rekavši da je otada došlo do brojnih promjena u zakonskoj regulativi, u prvom redu u Zakon o proračunu, a potom i u Zakonu o proračunskom knjigovodstvu, pa ti nekadašnji amandmani ne mogu biti tretirani na jednak način kao ovi današnji.

Vijećnik Skendrović je, nakon što je u “aktualcu” aktualizirao svoje pitanje o uplatama tvrtke Fantazija Gradu Samoboru, ustvrdio da je Grad u visini od 20 milijuna kuna bio i jamac toj tvrtki, pa je zatražio objašnjenje za to. -To ne stoji – odgovorio je gradonačelnikov zamjenik Željko Stanec – dodavši da je Fantazija temeljem prava građenja opteretila gradsko zemljište, veličine oko 70 tisuća četvornih metara, u visini od 20 milijuna kuna, a isto se dogodilo i sa zemljištem u vlasništvu države. No, Grad je u međuvremenu krenuo u raskidanje tog prava građenja, a država ne – iznio je Stanec napomenuvši da mu nije poznato pod kojim je uvjetima Centar banka taj novac dala tvrtki Fantazija. Što se tiče poslovanja Grada Svete Nedelje, zamjenik samoborskog gradonačelnika je ustvrdio da je dobro da ukidaju prirez, ali da nije dobro da prenose čak 35 milijuna neutrošenih kuna u sljedeću godinu što govori o njihovom načinu poslovanja. Za Žumberak je rekao da je tamo uloženo najprije 3 milijuna kuna za sanaciju klizišta u Budinjaku, a potom i milijun i 200 tisuća kuna za novi most kod Kršlina.

Radovanić je ustvrdio da i sama činjenica da je Grad na kraju godine sa 6 milijuna kuna u plusu, govori u prilog dobrom gospodarenju, pa i planiranju i raspolaganju proračunskim novcem. -Kada prihod od poreza na dohodak ne bi bio ograničen državnim mjerama, prihodovali bismo i više od 130 milijuna tih poreznih sredstava – rekao je pročelnik Radovanić i podsjetio da je još jedan gradski prihod, od poreza na promet nekretnina, smanjen s 4 na 3 posto.

Na kraju su i rebalans važećeg i prijedlog novog gradskog proračuna izglasani većinom glasova jer je oporba bila protiv. Više o ovoj temi poslušajte sutra, u petak, i u Ritmu grada u 17 sati.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.