Najnovije

Velika je razlika između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju!

19. prosinca 2018.
Komentari isključeni
574 Pregleda

O razlikama između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju jučer je u sklopu “Građanskog utorka” u Po Up kinu ispred Hrvatskog saveza udruga invalida rada govorio pravnik Luka Keller. Naglasio je kako je ugovor o dosmrtnom uzdržavanju puno nepovoljniji, jer primatelj usluge odmah po potpisivanju ugovora kod javnog bilježnika ostaje bez svoje imovine ili dijela imovine, ovisno o tome što je u ugovoru.

“Ugovorom o doživotnom uzdržavanju obvezuje se jedna strana (davatelj uzdržavanja) da će drugu stranu ili trećega (primatelja uzdržavanja) uzdržavati do njegove smrti, a druga strana izjavljuje da mu daje svu ili dio svoje imovine, s time da je stjecanje stvari i prava odgođeno do trenutka smrti primatelja uzdržavanja. Ugovor o doživotnom uzdržavanju, kao i dosmrtnom, mora biti sastavljen u pisanom obliku te ovjeren od suca nadležnog suda ili potvrđen po javnom bilježniku ili sastavljen u obliku javnobilježničkog akta” – pojasnio je Luka Keller.

Oba ugovora uređena su Zakonom o obveznim odnosima. Ugovor o doživotnom, kao i Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju može se raskinuti pod određenim uvjetima.

Ugovorne strane mogu sporazumno raskinuti ugovor o doživotnom uzdržavanju ako žive zajedno, pa se njihovi odnosi toliko poremete da zajednički život postane nepodnošljiv. Tada svaka strana može zahtijevati od suda da raskine ugovor. Svaka strana može zahtijevati raskid ugovora ako druga strana ne ispunjava svoje obveze.

“Manipulira se često s obje vrste ugovora, a žrtve su najčešće umirovljenici. Zato je važno, istaknuo je Luka Keller, da se prije potpisivanja takvih ugovora ljudi dobro informiraju”. Besplatna pravna pomoć može se dobiti u Hrvatskom savezu udruga invalida rada, a više o toj temi poslušajte u emisiji “Kap znanja”, u četvrtak, 20. prosinca, od 16 sati.

Jučerašnje predavanje, tijekom kojeg je Luka Keller odgovorio je na brojna pitanja građana, dio je projekta “Informirani i sigurni”, koji financira Zagrebačka županija.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.