Grad Samobor za kapitalna ulaganja gospodarstvenicima dodijelio gotovo 300 tisuća kuna

19. prosinca 2018.
Komentari isključeni
935 Pregleda

Grad Samobor dodijelio je 290 tisuća kuna bespovratnih financijskih sredstava za kapitalna ulaganja subjektima malog gospodarstva na području grada Samobora. Ugovore s dobitnicima sredstava potpisala je danas u Samoborskoj gradskoj vijećnici zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Obrt za proizvodnju “Somek” dobio je 50 tisuća kuna koje će uložiti u nabavu strojeva, HM interijeri dobili su 30 tisuća kuna za nadogradnju poslovnog prostora, Obrt za proizvodnju “Opruga” dobio je 40 tisuća kuna koje će uložiti u nabavu strojeva, Pekarnica Zemljić će dobivenih 30 tisuća kuna uložiti u nabavu opreme. Tvornica čarapa Miro d.o.o. će sredstva od 30 tisuća kuna uložiti u nadogradnju strojeva, EURO-INOX d.o.o. će 30 tisuća kuna uložiti u nabavu strojeva, BIJUK HPC d.o.o. će 50 tisuća kuna također uložiti u nabavu strojeva, a u tu će svrhu i Von barf d.o.o. uložiti 30 tisuća kuna.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković zahvalila je poduzetnicima i obrtnicima što su se javili na natječaj Grada te tako ostvarili sredstva za ulaganja u daljnji razvoj proizvodnje što omogućuje nova zapošljavanja. “Vi ste ti koji kreirate i punite proračun Grada i pridonosite tome što je Samobor među najrazvijenijim gradovima” – rekla je Sanja Hotvat Iveković zahvalivši poduzetnicima na svemu što čine te im je poželjela puno uspjeha u daljnjem radu.

Predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić rekao je kako Samobor ima prepoznatljivih brendova te da se vidi da su dosadašnje mjere koje Grada poduzima doprinijele tome da se otvaraju novi obrti, da se zapošljavaju radnici te da je sve manje nezaposlenih u Samoboru. “Važno je u suradnji s poduzetnicima vidjeti koje programe u samoborskim školama treba razvijati kako bi mladi ljudi odmah dobili posao. Želim vam da se i u idućoj godini prijavite s novim investicijama i idejama. Bez vašeg truda ovoga ne bi bilo, bez obzira na našu pomoć” – zaključio je Miran Šoić.

Pročelnik za gospodarstvo, razvoj i EU fondove, Marinko Džepina, je u ime cijelog Povjerenstva za dodjelu sredstava u kojem su još i njegov zamjenik Krunoslav Znika, Martina Delišimunović i Renata Razum, također zahvalio poduzetnicima na trudu koji ulažu u sve što rade. “Samobor cijeni to što radite i sukladno tome pokušavamo vas pratiti na područjima za koja pokažete interes. Trebalo bi još više pojačati suradnju i komunikaciju Grada i poduzetnika radi daljnjeg napretka gospodarstva u Samoboru” – rekao je pročelnik Džepina te naglasio kako se otvorilo 49 novih obrta u Samoboru u posljednja tri mjeseca što je dobar pokazatelj za daljnji razvoj.

Ovo je tek jedna u nizu mjera kojima Samobor potiče razvoj poduzetništva, a o pozitivnim učincima tih mjera najviše govori visok plasman Samobora koji je drugi najbolji veliki grad po poticanju gospodarstva.Također se to očituje i u konstantom porastu broja novo otvorenih trgovačkih društava i obrta te padu broja nezaposlenih.

Samo u razdoblju od početka lipnja do kraja listopada otvoreno je 49 novih obrta, pa s danom 31. listopada u Samoboru je 836 aktivnih obrta, dok ih je lani bilo 790.

U studenom je bilo 787 nezaposlenih osoba, a u istom periodu prošle godine bilo je 894 nezaposlenih, u 2016. godini taj je broj bio 1306, a u 2015. godini 1899 nezaposlenih.Tome treba dodati kako je Samobor jedini hrvatski kontinentalni grad u 10 najboljih kad je riječ o pojačanom doseljavanju pa se ne može zaključiti kako su ove brojke rezultat smanjenog broja stanovnika.

Novi zamah gospodarstvu dao je 21,6 milijuna kuna vrijedan projekt Mali tehnopolis Samobor za koji je Grad Samobor dobio 19,4 milijuna kuna iz Europskih fondova. Projekt obuhvaća rekonstrukciju dvije zgrade u bivšoj vojarni, nabavu najnovije 3D opreme te regionalni poduzetnički centar i inkubator za nove (start-up) i postojeće poduzetnike.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.