Betlehemsko svjetlo – iz Linza na Okić

18. prosinca 2018.
Komentari isključeni
789 Pregleda

Sedam članova Odreda izviđača Okić iz Svetog Martina pod Okićem bili su dio službenog izaslanstva Savez izviđača Hrvatske koje je u subotu otputovalo u Linz po Betlehemsko svjetlo. Prijepodne su iskoristili za razgledavanje glavnog grada Gornje Austrije, industrijskog grada poznatog najviše po Linzer torti, najstarijoj torti na svijetu, čiji recept potječe još iz 17. stoljeća. Centar grada bio je taj dan prepun izviđačkih marama te se izviđački pozdrav mogao vidjeti na gotovo svakom koraku.

Ove su godine, naime, austrijski izviđači odlučili 30. obljetnicu donošenja svjetla iz Betlehema obilježiti na način da se po prvi put ekumensko slavlje održi van Beča. Izbor je pao na najveću crkvu u Austriji, katedralu koju lokalno stanovništvo od milja zove Mariendom. Impresivno zdanje u koje stane 20 tisuća ljudi, od svega što su u Linzu vidjeli, najviše se dojmilo izviđača.

Svjetlo, koje austrijski izviđači tradicionalno pale u špilji Kristova rođenja u Betlehemu na prvu nedjelju došašća, u Linz je došlo preuzeti više od tisuću skauta iz 17 europskih zemalja te Sjedinjenih Američkih Država. Ekumensko je slavlje bilo vrlo lijepo i dirljivo te je mnogima kanula suza, posebice kad su organizatori izveli lijepu koreografiju na pjesmu Michaela Jacksona “We Are the World” kojom su pokazali zajedništvo svih svjetskih religija koje postoji u izviđaštvu i koje bi trebalo biti u cijelome svijetu.

Članovi Okića kući su se vratili puni dojmova, spremni Svjetlo podijeliti stanovnicima svojeg kraja, uz poruke mira, ljubavi i dobrote.

Roman Avdagić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.