Betlehemsko svjetlo stiglo u Samobor

17. prosinca 2018.
Komentari isključeni
546 Pregleda

Sinoć je i u naš grad stiglo Betlehemsko svjetlo, koje u Bibliji označava dolazak Isusa, a kao simbol mira među svim ljudima, bez obzira na rase i uvjerenja, šire ga izviđači diljem svijeta. Na treću nedjelju došašća, Odred izviđača Samobor prenio je Betlehemsko svjetlo u crkve samoborskih župa, tijekom tjedna donijet će ga i u gradsku vijećnicu, a sljedeće, četvrte adventske nedjelje, raznijet će ga i u preostale crkve u našem kraju.

Donošenje Betlehemskog svjetla u Hrvatsku i ove je godine, 26. godinu uzastopce, organizirao Savez izviđača Hrvatske, a nacionalni doček svjetla održan je jučer ispred zagrebačke katedrale pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Ovaj program pokrenuli su 1986. godine austrijski izviđači, pa tako svake godine, tjedan dana prije Božića, jedno dijete iz Austrije u “Špilji Isusova rođenja” u Betlehemu zapali Betlehemsko svjetlo koje se potom zrakoplovom doprema u Austriju. Ove je godine stotinjak hrvatskih izviđača preuzelo Betlehemsko svjetlo u subotu u Linzu u Austriji, a jučer su ga iz zagrebačke katedrale počeli prenositi u svoje župe kao i u brojne državne institucije šireći pozitivne vrijednosti ljubavi i mira. Tako je taj program prerastao u veliku međunarodnu izviđačku aktivnost ne samo u cijeloj Europi, već i diljem svijeta.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.