Počela MUP-ova akcija “Mir i dobro”

15. prosinca 2018.
Komentari isključeni
606 Pregleda

Ministarstvo unutarnjih poslova, Policijska uprava zagrebačka i Policijska postaja Samobor i ove godine uoči i u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, provode akciju “Mir i dobro”. Cilj akcije je održanje javnog reda i mira i opće sigurnosti građana u vremenu od 15. prosinca ove do 8. siječnja sljedeće godine.

Ovom operativnom akcijom želi se upozoriti građane na moguću zlouporabu oružja, streljiva, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava i sličnih improviziranih naprava.

Pirotehnička sredstva niskog rizika su pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Ova pirotehnička sredstava mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva srednjeg rizika čine petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i slično, a pirotehnička sredstva visokog rizika rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi takvi proizvodi.

Što se tiče pirotehnike srednjeg i visokog rizika, ta se sredstva mogu prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za maloprodaju pirotehničkih sredstava osobama starijim od 18 godina, a koristiti u vremenu od 27. prosinca do 1. siječnja.

Uporaba pirotehničkih sredstava srednjeg i visokog rizika zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Prodaja pirotehničkih sredstava koja se koriste u cestovnom, željezničkom, pomorskom i zračnom prometu u unutarnjim vodama te kazalištima, raketnom modelarstvu, poljoprivrednoj i sličnim djelatnostima, dopuštena je tijekom cijele godine.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.