Najnovije
Uoči prvenstva kup utakmice (22. kolovoza 2019. 18:03)
Akcija nadzora vozača na dva kotača (22. kolovoza 2019. 15:48)
Preko 3 milijuna kuna za programe u kulturi (21. kolovoza 2019. 14:04)
Asfaltiran lijevi odvojak Okićke (21. kolovoza 2019. 13:44)
Gorjela prizemnica u Galgovu! (21. kolovoza 2019. 13:41)
Granice inspirirale umjetnike (20. kolovoza 2019. 23:11)
Sava trijumfirala na svom turniru (20. kolovoza 2019. 15:29)

Svetonedeljska Matica koncertni ciklus zaključila nastupima Višeslava Jaklina i Projekta Lazarus

14. prosinca 2018.
Komentari isključeni
501 Pregleda

U ugodnom ozračju župne crkve Bl. Alojzija Stepinca u Rakitju Adventski koncert održali su orguljaš Višeslav Jaklin i ansambl Projekt Lazarus, čime je istovremeno tradicionalno obilježena i 6. obljetnica osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji.
Višeslav Jaklin, varaždinski katedralni orguljaš, jedan od ponajboljih hrvatskih umjetnika mlađega naraštaja, izabrao je prigodni i istodobno zahtjevni program za orgulje koji je započeo Pastoralom u F-duru J. S. Bacha, u poznatom luterijanskom koralu Nun komm der Heiden Heiland pokazao je Jaklin svu raskoš svojega talenta te je izvedbom 7 djela u D-duru i d-molu za božićno vrijeme francuskoga skladatelja C. Francka donio kolaž raspoloženja u kojima je Jaklin sjajnom registracijom postigao učinak velikoga orkestra i donio istinsku adventsku atmosferu koja je razgalila okupljenu publiku. Svoj nastup završio je vlastitom improvizacijom na temu himne iz 17. stoljeća Wer nur den lieben Gott lässt walten, predstavivši se publici kao vrstan i kreativan improvizator.

Ansambl Projekt Lazarus predstavio se djelima Lukačića i Jelića, dvojice najznačajnijih hrvatskih ranobaroknih skladatelja, izvevši dvoglasne i četveroglasne motete iz zbirki Sacrae cantiones (1620.) i Parnassia militia (1622.). Uz suverenu i angažiranu pratnju umjetničkog voditelja Darijana Ivezića, vokalni umjetnici ansambla Projekt Lazarus; sopranistica Daniela Perosa, mezzosopranistica Nikolina Virgej Pintar, tenor Siniša Galović i bas Robert Palić, sugestivnom su i suptilnom izvedbom uveli publiku u kontemplativno ozračje Adventa.
Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji koji uz pokroviteljstvo Grada Svete Nedelje, Turističke zajednice Grada Svete Nedelje i Zagrebačke županije te u suradnji sa župama na području našega Grada organizira koncerte klasične glazbe, ovim je koncertnim nastupom zaključio petu sezonu koncertnoga ciklusa.
foto: Mirko Cvjetko

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.