Najnovije
Četiri kvara na vodoopskrbnom sustavu (16. veljače 2020. 12:33)
Isključenja struje 17. i 18. veljače (16. veljače 2020. 10:05)
Šarolika fašnička nedjelja (16. veljače 2020. 09:00)
Od fine papice do raspjevane klapice (15. veljače 2020. 22:16)
Od monografije do web-a (15. veljače 2020. 21:07)
Samobor – Jaska 3:0 (15. veljače 2020. 20:21)
Ana Lenard zaustavljena u prvom nastupu (15. veljače 2020. 20:01)
Vrijeme kao naručeno za male maškare! (15. veljače 2020. 12:50)

Samoborsko kino postalo članicom Europa Cinemas udruženja

13. prosinca 2018.
Komentari isključeni
801 Pregleda

Nedavno je u Samoboru otvorena preuređena i najmodernije opremljena kino dvorana. No, osim nje, Samobor ima i malo, sasvim drugačije, POP UP ART kino. Uz Kino Europa, Art Kino Rijeka te Kinematografe Dubrovnika i Osijeka, samoborsko kino među rijetkim je nezavisnim kinima koja imaju dva ekrana. Kad je riječ o pučkim otvorenim učilištima, dva ekrana, uz samoborsko, ima samo slatinsko učilište, odnosno kino.

Naime, dok se preuređivala samoborska kino dvorana, Samoborci su u filmovima uživali u malom POP UP kinu na Autobusnom kolodvoru. Iako je ono zamišljeno kao privremeno, građani su ga vrlo brzo prihvatili. Nakon što je jesenas otvorena preuređena samoborska kino dvorana opremljena najmodernijom opremom i tehnologijom, Pučko otvoreno učilište odlučilo je zadržati i malo kino koje je danas postalo ART kino, a nudit će kvalitetne europske dokumentarne, igrane i animirane filmove po pristupačnoj cijeni ulaznice.

Samoborci vole kulturu, reakcija publike na obnovljenu kino dvoranu je izvrsna, samo u prvih 10 dana nakon otvorenja neko od događanja posjetilo je više od 4 tisuće posjetitelja, a bilježi se stalno zanimanje publike. No, osim što se filmovi prikazuju u dvije kino dvorane, samoborsko kino putuje po školama, društvenim domovima, kafićima i različitim otvorenim prostorima kako bi što veći broj građana mogao uživati u kinu dostupnom svima.

Ovaj je projekt osobito usmjeren mladima koje je važno izložiti kvalitetnim filmovima i edukaciji filmske pismenosti kako bi usvojili umjetničku dimenziju filma, a ne samo onu komercijalnu. Upravo zato kino organizira različite filmske programe od kojim su mnogi i besplatni, poput Teenoteke, filmskih projekcija u Centru za mlade Bunker.

Zahvaljujući ovako raznolikom i kvalitetnom programu, samoborsko kino je nedavno postalo članicom Europa Cinemas udruženja koje okuplja vrhunska kina Europe.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.