Samoborske jaslice na 14 lokacija u centru grada

13. prosinca 2018.
Komentari isključeni
1.265 Pregleda

U predvorju zgrade gradske uprave u četvrtak navečer otvorena je izložba Božićnih jaslica koje su nastale kroz rad članova udruga Ekosspiritus i Društva svetog Izidora Seljaka. Uoči izložbe održana je bila sveta misa u župnoj crkvi svete Anastazije te kratka procesija do središnjeg trga u narodnim nošnjama i uz božićna svjetla kako bi se upotpunila slika podjećanja na samoborske predbožićne tradicije.
U samom predvorju okupljene je uvodno pozdravio župnik Davor Štuljan, da bi o samoj izložbi i inicijativi da se jaslice postave i u izloge na 14 lokacija u centru Samobora govorio tajnik Ekosspiritusa Radovan Librić.

– Društvo svetog Izidora Seljaka i udruga Ekosspiritus ovu godinu su zaželjeli imati izložbu božićnih jaslica u 14 prostora u gradu, koja se nastavlja na prethodne izložbe koje su bile u Planinarskom domu Cerinski vir. U izlozima, u predvorju gradske vijećnice te u nekim gostionicama može se vidjeti jaslice u različitim tehnikama koje su kroz godinu izradli članovi udruge – pojasnio je Librić dodavši da je tiskan i vodič kroz jaslice, odnosno promidžbeni materijal s popisom lokacija na kojima se mogu vidjeti jaslice, a koji se može naći u zgradi gradske uprave.
Radovan Librić također je objasnio da se izložene jaslice naslanjaju na samoborsku tradiciju.
– U jaslicama su lutke odjevene u narodnu nošnju grada Samobora jer Božić je svugdje, može biti osoban, narodni, hrvatski, a mi smo htjeli prikazati i samoborski Božić pa se on vidi na nekim od izloženih kompozicija. Na taj način želimo nastaviti onu tradiciju o kojoj govori Lang 1915. godine, opisujući kako ljudi rade jaslice, izrađuju ih, kako su dječaci putovali s “betlehemom” od kuće do kuće predstavljajući jaslice. Upravo to smo htjeli i mi, predstaviti jaslice za današnje vrijeme – rekao nam je Radovan Librić.

Izložba “Božićne jaslice” moći će se razgledati sve do 7. siječnja, a osim u zgradi gradske uprave postavljena je i u Videoteci Asterix, Turističkoj zajednici Grada Samobora, Hotelu Livadić, Slastičarnici U prolazu, Trešnji okićkoj, Hotelu Lavica, u privatnoj kući u Perkovčevoj 3, Cvjećarnici By Sanja, Drogeriji Suban te u Mlinaru.

Izložbu je službeno otvorila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković istaknuvši da joj je izuzetno drago da je gradska uprava domaćin ovakve prekrasne izložbe:
– Hvala na inicijativi i trudu kojeg ste uložli da biste postavili ovakve prekrasne jaslice kod nas i da svi zajedno čekamo ozračje Božića te da ga proslavimo na dostojanstven način. Mi u Samoboru nastojimo Advent previše ne komercijalizirati, želimo da on bude miran i dostojanstve, a nadam se da u tome uspijevamo i mislim da smo zato na jedan način i posebna sredina – rekla je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.