Samoborci dobili svoj kalendar i pobjednika haiku božićnog natječaja

13. prosinca 2018.
Komentari isključeni
1.226 Pregleda

Trostruki predblagdanski program pripremljen je u četvrtak navečer na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor. Predstavljeni su pobjednici natječaja za najbolji božićni haiku, otvorena je izložba raku keramike te je predstavljen samoborski kalendar autora Milana Žegarca Peharnika, Branimira Dorotića i Ivana Tibora Grujića.
Nakon uvodnog pozdrava ravnateljice knjižnice Mirjane Dimnjaković prvo je na redu bilo upoznavanje s jednim posebnim kalendarom koji je svoju realizaciju, kako je pojasnio Milan Žegarac Peharnik, čekao godinama.

– Davnih godina, kad smo pokrenuli književnu komunu Samobor I još bili mladi I nadobudni pjesnici, došli smo na ideju, budući da postoje razni kalendari sa raznim likovima, da se napravi jedan hrvatski kalendar naspram naših domaćih predaja I likova pa sam ja to tako osmislio, da likovi Iz samoborskih narodnih priča, legendi I mitova budu poredani po mjesecima, odnosno da ih se pretvori u kalendar. On je prvi puta prije 40-ak godina nastao u glavi kao ideja, a ostvarili smo ga sada jer sam ja pjesme o tim likovima I događajima doradio I objavio u zbirci pa smo došli na ideju da obnovimo naš tradicionalni kalendar, poznat pod nazivom Samoborski, jer je godinama izlazio u našim lokalnim tiskovinama. Budući da su raznorazni horoskopi na različitim jezicima I kod različitih naroda kojekakve izmišljotine s kojekakvim likovima, a čak I s različitim datumima, pitali smo se, zašto si onda I mi kao Samoborci ne bi dozvolili imati svoj horoskop? Pa smo ga I napravili – objasnio je Žegarac Peharnik.

Ivan Tibor Grujić pojasnio je pak kako je izgledao sam postupak izrade kalendara:
– Neke tri godine sam nagovarao Žegarca da napravimo taj kalendar jer je meni dosta zabavno njegove kajkavske pjesme pretakati u kaligrafiju. On je izrazio želju da bi uz te koledarske pjesme htio ilustracije odnosno karikature Branimira Dorotića, što savršeno paše u taj kalendar I tako se počela formirati ideja. U početku smo htjeli napraviti kalendar iz 12 listova koji bi bio potpuno napravljen ručno, no Dorotić ne živi u Samoboru pa smo odlučili izvesti digitalnu verziju, sklopili smo kalendar iz slojeva I dobili smo autentični kalendar, samo što je malo digitaliziran – opisao je Ivan Tibor Grujić da bi potom okupljeni imali prilike čuti kako zvuče Žegarčeve pjesme u interpretaciji Vande Vandekar Bartulice.

Potom je predstavljena izložba raku radova koja se nalazi u izlozima Odjela za odrasle. Riječ je o jednoj od aktivnosti Udruge likovnih umjetnika Samobora koja je u povodu Dana grada organizirala radionicu izrade raku keramike, a slučaj je htio da iz knjižnice pokažu interes za izlošcima nastalim ovom specifičnom tehnikom. Kako je pojasnio Ivan Tibor Gruić, zbog prirode rada s glinom, odnosno načina stvaranja keramike svi izloženi radovi su unikatni.

Na kraju druženja u knjižnici Draženka Robotić predstavila je rezultate haiku natječaja kojeg je raspisala Gradska knjižnica Samobor I u kojem se tražilo od autora da svoju inspiraciju nađu u Božiću.
– Jako puno haiku pjesama je stiglo na natječaj, teško je reći broj jer su neki autori slali I po desetak svojih pjesama, a 77-ero ih se javilo na natječaj tako da je pjesama sigurno stotinjak. Treba reći da su pjesme za natječaj stigle iz Makedonije, Slovenije, Bosne I Hercegovine, a apsolutno smo bili pokrili I Hrvatsku. Svi su sretni, vesele se I pitaju hoće li I slijedeće godine biti takav tematski božićni haiku natječaj, što za sad još ne možemo reći – rekla nam je Draženka Robotić pa potom otkrila tko su pobjednici natječaja.
– Najviše razloga za slavlje imaju dvije pjesme čije su autorice novčano nagrađene, to su haiku pjesme Gordane Ivir iz Samobora I Jasminke Predojević iz Zagreba. Osim toga žiri je pohvalio još neke haiku pjesme, konkretno Mirjane Rajter, Dubravka Korbusa, Silve Trstenjak, Sonje Kokotović I Amalije Bošnjak koja je inače učenica osnovne škole što nam je posebno drago jer su se I učenici uključili. Jadranka Brnčić kao predsjednica žirija izabrala je još neke pjesme u uži izbor, a ukupno njih 22 su prikazane u našem izlogu, otisnute na staklima iznad rakua tako da ih svi posjetitelji knjižnice mogu vidjeti – objasnila je Robotić.
Na kraju, evo I pobjedničkih haikua Gordane Ivir I Jasminke Predojević:
Naokol blešči,
ti si se Isusek skril
v mračnoj hiži.

Mrazna zornica
Danas nema bakice
iz treće kuće.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.