Samoborski salon u prvom izdanju okupio 24 umjetnika inspirirana Samoborom

12. prosinca 2018.
Komentari isključeni
1.232 Pregleda

Prvi Samoborski salon projekt je Udruge likovnih umjetnika Samobora (ULUS) koji je nastao ove godine kao svojevrsna nadogradnja godišnje izložbe kojom se udruga u prijašnjih deset godina predstavljala koncem godine. Od srijede, 12. prosinca djela koja su prijavljena za Samoborski salon i prošla žiriranje mogu se razgledati u samoborskom Centru za mlade. Kako je prilikom otvorenja izložbe pojasnio predsjednik ULUS-a Ivan Tibor Grujić, poziv je upućen svim akademski obrazovanim likovnjacima iz Samobora, Zagrebačke županije, Zagreba i okolice što je rezultiralo djelima 24 umjetnika koji su se izrazili na temu Samobora.

Zanimljivo da su na Samoborskom salonu zastupljene gotovo sve likovne tehnike, od grafika, skulptura, male plastike, reljefa, akrila na platnu, ulja na platnu, vitraja, multimedije… Otvarajući izložbu Ivan Tibor Grujić zahvalio je svim umjetnicima koji su se odazvali, a posebno Miranu Šabiću koji je povećao brojnost svojim studentima, uz zahvalu Gradu i Zagrebačkoj županiji na financijskoj potpori te Galeriji Prica i Samoborskom muzeju.
Upravo je kustosica u Samoborskom muzeju, Gordana Remussini, napisala predgovor izložbi, a na samom otvorenju podsjetila je okupljene da se Samobor oslikava gotovo 200 godina.

– Prve naslikane vizure našega grada su iz prve polovice 19. stoljeća, a nadam se da će se Samobor nastaviti oslikavati, da će buduće generacije umjetnika i slikara prepoznati ljepote našeg grada i da će biti mogućnosti za održavanje slikarskih kolonija i radionica kako bi se naš grad i dalje prezentirao na razne načine – rekla je Remussini dodavši da se osim raznolikosti likovnih tehnika može vidjeti i različitost u pristupu motivima Samobora, od antologijskih vizura, preko anđela, video uratka koji se bavi noćnim svjetlima i skupina studenata koja je prikazala samoborske impresije, do idealističkih prikaza Grada i akcentuiranja manifestacija koje su prepoznatljive za Samobor.

Na kraju je Remussini objavila i kako će tri djela sa Samoborskog salona završiti u fundusu Samoborskog muzeja jer je odlučeno da će se otkupiti “Anđeli” Maje Cipek, grafika naziva “Samobor” Mirana Šabića te “Gruss aus Sanobor” Slavena Jurića. Izložbu je potom službeno otvorio pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, a u glazbenom dijelu program otvorenja upotpunio je duo Dorotić

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.