Najnovije
Vincekovo na Ponikvi (22. siječnja 2020. 19:15)
Samobor je lepi varoš – Domaslovec (22. siječnja 2020. 17:12)
Top poduzetnik- upoznavanje i umrežavanje (22. siječnja 2020. 16:12)
Traži se zbog krađe (22. siječnja 2020. 15:57)
Karateke, trkači, planinari i penjači (22. siječnja 2020. 13:17)
Vinari i vinogradari slave Vincekovo (22. siječnja 2020. 11:14)

O Ayurvedi govorio izvorni ayurvedski liječnik Nikhil Dongarkar

12. prosinca 2018.
Komentari isključeni
795 Pregleda

U sklopu Građanskog utorka, kojeg organizira Pučko otvoreno učilište Samobor, u Pop up kinu, jučer je predavanje na temu “AYURVEDA – znanost o životu” održao izvorni ayurvedski liječnik Nikhil Dongarkar.

Govorio je o ayurvedskom sustavu medicine koji je star više od 5 tisuća godina, a specifičan je po cjelovitom i individualnom pristupu svakoj osobi uz namjeru da se ukloni korijenski uzrok problema, a ne simptomi bolesti.

“Ayurveda nam omogućava da tijelo održavamo zdravim te da preveniramo određene bolesti – kaže dr. Nikil. I dok će nekome primjerice određena hrana pomoći drugom će odmoći, zato je važno prvo odrediti koje konstitucije je naše tijelo. Pulsna dijagnostika omogućava da se preko pulsa očita fizičko i psihičko zdravlje osobe, a ako želimo sačuvati zdravlje trebali bismo pažnju obratiti na 4 izvora energije. To su: hrana, disanje, spavanje i meditacija. U skladu s našim tipom konstitucije trebamo se pridržavati određenih pravila primjenjivati ayurvedsku prehranu, ići spavati u 22 sata i spavati do 4 ujutro, jer tada naše tijelo samo vrši detoksikaciju. Uz to, ako želimo vidjeti pozitivne učinke na naše zdravlje trebali bismo svaki dan izvoditi vježbe disanja te meditirati, barem 15 minuta. Ako to sve primjenjujemo pozitivne učinke vidjet ćemo već nakon tri dana – kaže dr. Nikil.

Pored osnovnih informacija o Ayurvedi, svi koji su došli na predavanje, imali su priliku uvjeriti se i kako djeluje 10- minutna meditacija, koju je vodila Tina Miočić, voditeljica Happines centra Umijeća življenja, a saznati se moglo još puno zanimljivosti o Ayjurvedi. Dr. Nikhil rado je odgovorio i na pitanja naših sugrađana.

Inaće, dr. Nikhil Dongarkar u Hrvatskoj boravi već godinu dana, a došao je na poziv Happines centra Umijeća življenja. Više poslušajte u emisiji Kap znanja, u četvrtak, 13. prosinca, od 16 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.