Povezivanje stablom prijateljstva

11. prosinca 2018.
Komentari isključeni
1.006 Pregleda

Druga adventska nedjelja u samoborskoj župi bila je obilježena posebnim nabojem zajedništva i kršćanskog duha zbog gostovanja župljana župe svetog Dimitrija iz Srijemske Mitrovice. Prije dvije godine samoborski i mitrovački župni zborovi potpisali su Povelju prijateljstva koju su sada u Samoboru “zapečatili” sadnjom stabla božikovine kao znaka trajnog prijateljstva.

Svetu misu u župnoj crkvi svete Anastazije predvodili su mitrovački i samoborski župnik, monsinjor Eduard Španović i prečasni Davor Štuljan uz nazočnost samoborskog đakona, velečasnog Majka Rušeca, a pjesmom je misu uzveličao veliki mješoviti zbor mitrovačke župe.

Sveta Anastazija živjela je i podnijela mučeništvo u Srijemskoj Mitrovici. Od devetog stoljeća Samobor zajedno sa Zadrom čuva dio njezinih relikvija pa tako ta ranokršćanska svetica na poseban način “svojim prahom vezuje” tri hrvatske drevne župe od krajnjeg istoka do juga naše domovine.

Samoborski župnik nije krio zadovoljstvo zbog gostovanja Mitrovčana te im je u uvodnoj riječi zaželio dobrodošlicu i ugodan boravak u samoborskoj župi. Veličanstveni mitrovački zbor pod ravnanjem časne sestre Cecilije Tomkić, praćen s devet svirača, svojim pjevanjem oduševio je sve Samoborce. Pokazali su izvrsnost u sviranju, zborskom i solo pjevanju.

Nakon mise moglo se uživati u kratkom, ali božanstvenom koncertu koji su priredili gosti. Župnik Štuljan sve je okupljene nakon završetka mise pozvao u Park domovinske zahvalnosti koji se nalazi uz samoborsku župnu crkvu gdje je pored stabla prijateljstva pročitao poticajnu molitvu, a monsinjor Španović blagoslovio je posađenu božikovinu, stablo koje je simbol samoborskog kraja, vazdazeleni grm koji se u ovim krajevima koristio za božićno ukrašavanje domova.

Ispred stabla je granitna ploča s uklesanim tekstom: “Ovo stablo božikovine (Ilex aquifolium. L) posadili su članovi zborova župe svetog Dimitrija iz Srijemske Mitrovice i župe svete Anastazije iz Samobora kao znak trajnog prijateljstva, 9. prosinca 2018.

Nakon molitve, pjesme i fotografiranja pored stabla, svi su se u veselju nastavili družiti u dvorani župnog dvora, a u razgovorima su “padale” brojne ideje o budućim susretima i druženjima. Kako je rekao Eduard Španović, važna je svaka riječ i gesta koja pokazuje da naši dragi Hrvati u Mitrovici nisu zaboravljeni. Ta drevna kršćanska župa svima nam je primjer ustrajnosti u trpljenju i očuvanju vjere. Sigurni smo da je i ovaj susret, kao i onaj prije dvije godine u Mitrovici, urodio brojnim duhovnim koristima te nas sve skupa podsjetio na važnost zajedništva i prijateljstva u Kristu. (Violeta Gjurkin)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.