Unikatne minijaturne jaslice izložene u Galeriji Prica

8. prosinca 2018.
Komentari isključeni
771 Pregleda

U Galeriji Prica u subotu, 8. prosinca, otvorena je izložba “Božićne jaslice” talijanske umjetnice Paole Palumbo. Ova moliška Hrvatica, rođena u San Felice del Molise u Samoboru predstavlja svoje unikatne minijaturne „Božićne jaslice“. Posebne su po tome što su stavljene u različite predmete, od šalica za kavu pa do ljuske od oraha, a izrađene su ručno i od različitih materijala.

Palumbo je svoj umjetnički put počela izradom nakita, kožnih radova i malih predmeta za interijere da bi uslijedilo razdoblje slikarstva u kojem se ističe njezina specifična upotreba boja. Nakon toga je krenula na realizaciju jaslica, proizašalu iz ljubavi prema rodnom mjestu. Palumbo voli definirati svoje jaslice kao “mala umjetnička djela koja gledaju kroz prozor”, a njena djela možete razgledati do 4. siječnja u Galeriji Prica.

Izložbu je najavila kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović, otvorio ju je predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić zahvalivši umjetnici i organizatorima što su u Samoboru priredili ovakvu izložbu u predblagdansko vrijeme.

O radu umjetnice govorili su njeni prijatelji književnica Sonja Zubović i profesor Tin Prpić.

“Drago mi je što mogu govoriti na otvorenju ovako prekrasne izložbe u božićno vrijeme i to na blagdan “Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije”, jer jaslice nas na duhovan i poseban način pozivaju na zajedništvo, druženje i ljubav. Paola Palumbo došla je iz Molisea, a prijateljstvo održavamo još od dana kada smo zajedno studirale na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. To što se bavi izradom krasnih poetičnih jaslica prenosi lijepu poruku, ali i povezuje moliške Hrvate koji su nedavno slavili 500 -tu godišnjicu opstojnosti. Ova izložba je i poziv na čuvanje i njegovanje našeg identiteta” – rekla je Sonja Zubović.

“Paoline jaslice su odraz Paole i u njenim jaslicama je zapisan Molise, taj mitski arkadijski kraj, kao i njen duh i sve ono što ona jest. Kad mi je rekla da radi jaslice nisam bio iznenađen i znao sam da neće biti obične već Paoline. Drago nam je što je Paoula u ljupki Samobor donijela svoje moliške jaslice i tako spojila dva kraja Adrianskog mora, iz jednog su Hrvati krenuli u Molise, a iz drugog se iz njega vraćaju natrag” – rekao je profesor Tin Prpić.

Simpatična i srdačna Paola Palumbo zahvalila je svima koji su došli na otvorenje izložbe, a u glazbenom dijelu programa nastupile su Veronika Maros na klarinetu i Laura Marija Brunović na gitari iz Glazbene škole Ferdo Livadić.

Svi koji su došli razgledati ove unikatne jaslice ostali su oduševljeni pa vjerujemo da ćete odvojiti koji slobodan trenutak da razgledate uistinu unikatna umjetnička djela u obliku jaslica sve do 4. siječnja.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.