Dok se raca speče, staza se sprešeče

7. prosinca 2018.
Komentari isključeni
885 Pregleda

Zaslugom Turističke zajednice grada Samobora, koja je u sklopu projekta “Volim Samobor”, potaknula obnavljanje prve poučne staze u Hrvatskoj, otvorene 1990. godine na području Otruševca, danas su se ispred Grgosove špilje, koja je jedna od devet točaka na toj stazi, okupili ljudi dobre volje i ljubitelji prirode ne bi li obilježili obnovu ovog vrijednog ekološkog projekta. Poučna staza Otruševec ima devet točaka koje povezuju krajobrazno vrijedne značajke našeg kraja kojima gotovo svakodnevno prolazimo, a da ih gotovo ni ne primjećujemo. To su krajobraz s mozaično raspoređenim usitnjenim poljoprivrednim parcelama, šumovito bjelogorično područje, seoska naselja, vidikovci, vinogradi, ponikve – zdjelaste udoline promjera 30 do 50 metara, koje na dnu obično imaju veći ili manji otvor za otjecanje oborinskih voda, zatim puhaljke – otvori manjeg promjera gdje se zbog strujanja toplijeg zraka zimi (a ljeti hladnijeg) snijeg obično puno ranije topio nego u bližoj okolici te Grgosova špilja i vapnenica – taložna sedimentna stijena.

Otruševečka poučna staza nastala je na temelju iskustva autora projekta Želimira Štahana koji je o tome govorio i ovom prigodom, ali i nesebičnog zalaganja cijelog tadašnjeg Ekološkog društva Samobor, čiji su je članovi, s obiteljima i prijateljima, vlastitim radom i snoseći sve troškove, i izgradili. Čak im je nešto tadašnjih novčanica u dinarima i preostalo do danas, pa ih je sačuvao i na ovaj skup donio blagajnik društva Zdenko Novak. Tada izgrađena staza – istaknuo je Želimir Štahan – otvorena je 5. lipnja, na Svjetski dan zaštite okoliša, a bila je i doprinos rađanju nove države u staroj domovini, sve pod Radićevim geslom. “Oduševljenje galami, uvjerenje radi“. Staza je nakon nekog vremena povjerena na čuvanje i održavanje Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani.

I danas se na stazi, uz novinare i samoborske turističke djelatnice, okupila nekolicina ekološko osviještenih Samoboraca – nekadašnjih članova Ekološkog društva. Uz moderatoricu programa Dianu Koller i Želimira Štahana, koji je govorio o stazi, Josip Grgos je okupljene podsjetio na to kako je 1973. godine, kopajući u potrazi za vapnom, otkrio špilju te kako je, korak po korak, krenulo njezino istraživanje sve do otvaranja za javnost. I Josip Grgos i Ekološko društvo uvijek su usko surađivali s gradskom turističkom zajednicom, pa je i tim tragom došlo do obnavljanja staze.

O njezinom turističkom značaju govorila je zamjenica direktorice samoborske turističke zajednice Marijana Obad Slamar, a obnovitelje staze pozdravili su i predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić te nakon toga, svečanim rezanjem vrpce, stazu otvorili za javnost. U obnovi staze sudjelovali su Želimir Štahan i Josip Grgos, nastavnik Milan Librić i ravnatelj škole u Bregani Igor Matijašić te samoborski Komunalac.

Poučna staza Otruševec ponovno je obilježena s devet informativnih ploča povezanih žutim strelicama, odnosno putokazima. Namijenjena je svima, a ponajprije učeničkim skupinama za koje je tiskn i Vodič poučnom stazom sa zadacima za učenike. Pri kraju staze, uz gostionicu “Kod špilje”, nalazi se i knjiga za upis posjeta. Za šetni obilazak cijele kružne staze, dužine kilometar i pol, s neznatnim visinskim razlikama, potrebno je oko 90 minuta. Ili, kako je to rekao naš nekadašnji kolega, novinar Pero Gabrić: “Naručite dole u gostioni racu z mlincima i salatom od crvenog zelja i dok se vratite to vas čeka na stolu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.