Izlazak iz hibernacije Irene Podvorac uz pomoć opsesije mačkama

6. prosinca 2018.
Komentari isključeni
748 Pregleda

Samoborska umjetnica Irena Podvorac predstavila se sinoć izložbom svojih skulptura, reljefa i crteža kojima je obradila motiv mačke na izložbi naziva “Opsesija – buđenje iz hibernacije”.
Kako je prilikom otvorenja u maloj dvorani Galerije Prica rekla sama autorica, ideja za izložbu je bila osobna, znak za buđenje iz hibernacije nakon razdoblja u kojem nije stvarala ni izlagala, a poticaj za ponovno pokretanje proizašao je iz opsesije mačkama.

– Razmišljala sam da bih voljela kad bi ova izložba bila svojevrsni dnevnik ili mjesečnik u kojem bi svaki mjesec napravila jednu skulpturu, jedan reljef i tako sam kroz godinu dana napravila 12 reljefa. Prvi put izlažem i svoje skice te prostorne skice kojima prvo promišljam fluidnu ideju koja je u mojoj glavi, pokušavam je materijalizirati u tim skicama, a tek onda ulazim u materijal – pojasnila je Podvorac okupljenima te zahvalila svima koji su pomogli u realizaciji izložbe.

Svoje viđenje izloženih djela dala je povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Branka Hlevnjak rekavši kako se s autoričinim djelima upoznala kroz njezine skulpture bikova što ju je asociralo na Picassa i Vojina Bakića.

– Jedan je išao na duhovitost, drugi na minimalizam, a taj neki spoj se događa u ovim radovima, reljefima, prostornim crtežima i punim formama, u crtežu, akvarelu, svemu čega se Irena dotakne jer ima fini, minimalistički pristup temi, motivu, a istovremeno ima i duhovitost. Kiparski mudro, profinjeno, kvalitetno, a s druge strane ima vrckavost – rekla je Hlevnjak dodavši da je kroz svoja djela Podvorac pokazala gipkost mačaka, njihov karakter i poze.

– Svaka skulptura, bilo da je puna, prazna, radilo se o crtežu u prostoru ili reljefu, ima onaj savršeni mačji izraz, njen stav, njenu eleganciju i njenu divljinu, a s druge strane i njenu maznost, tu njenu ženstvenu crtu – zaključila je Hlevnjak te pozvala sve koji će posjetiti izložbu da u ovo vrijeme darivanja pokušaju nabaviti koje od izloženih djela jer se radi, kako je rekla, o nečemu što je u umjetničkom smislu vrijedno za posjedovanje.

Okupljene je na otvorenju pozdravila i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Jelena Vojvoda, a izložbu je službeno otvorila zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Maja Gračanin. Izložba Irene Podvorac “Opsesija – buđenje iz hibernacije” moći će se razgledati u maloj dvorani Galerije Prica do 5. siječnja.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.