Rudari proslavili svoju zaštitnicu sv. Barbaru!

5. prosinca 2018.
Komentari isključeni
790 Pregleda

Unošenjem kipa svete Barbare u rudnik jučer je završilo još jedno Barbarinje u Rudama.
Rudari su svoju zaštitnicu slavili već i tri dana prije samog 4. prosinca, trodnevnicom pripreme za taj veliki rudarski blagdan.

Svečano slavlje započelo je misom zornicom, a nastavilo se procesijom kojom je kip svete Barbare unesen u samu crkvu. Misno slavlje predvodio je samoborski kapelan vlč. Kristijan Tušek.

Večernji dio proslave započeo je misom za sve pokojne rudare, a predvodio ga je svećenik rođen u rudarskoj župi, a danas rektor zagrebačke katedrale vlč. Josip Kuhtić.

Nakon večernje mise svi su se okupljeni, predvođeni rudarskim Bergmanima, zaputili prema Rudniku noseći kip svete Barbare i željezni križ koji su nosili rudarski predvodnici kod ulaska u rov, a danas se čuva u Samoborskom muzeju. Procesija se nakratko zaustavila na grobu jednog od predvodnika kako bi okupljeni, baš kao i prvi rudari, zajedno izmolili molitvu Oče naš na njemačkom jeziku.

U programu ispred Rudnika nastupili su Bergmani sa svojim već poznatim rudarskim plesovima koji se izvode samo jednom godišnje, na blagdan svete Barbare. Plesovi se izvode u svečanim rudarskim odjelima uz pomoć obručnjaka – tradicionalnog rudarskog pomagala za skidanje kore s drveta, prateći ritam udaraca čekića po nakovnju.

Nakon rudarskih plesova Bergmani su izveli i pjesmu Kalabucija, mjesnu himnu koja je sačuvana zahvaljujući Stjepanu Mrakužiću i novinskom članku iz Samoborskog lista iz 1905. godine. Uz pjesmu su zapisani komentari kako su Rudari oduvijek bili vesele ćudi, kako su voljeli veselice i radili parade, dok bi na svoje gozbice najradije pozivali svoje mile susjede Samoborce.

I ovoga puta u programu je sudjelovala Samoborska narodna garda i neizostavni kuburaši iz udruge Gromovnik.

Skok preko kože, kao dio ceremonijala primanja mladog rudara u rudarski stalež, predstavili su studenti udruge Sretno s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Okupljenim Rudarima obratila se i dogradonačelnica Grada Samobora Sanja Horvat Iveković čestitavši im blagdan njihove zaštitnice, a Rudari su u svom stilu počastili sve okupljene Greblicom, rudarskim sendvičima, medenjacima i toplim napicima.

Brončani kip svete Barbare unesen je u Rudnik, čime je rudnik simbolično zatvoren do proljeća sljedeće godine.

Maja Klisurić

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.