Vedran Blažević u vrhu svjetskih slastičara

3. prosinca 2018.
Komentari isključeni
876 Pregleda

Naš sugrađanin Vedran Blažević iz Celina sudjelovao je na Expogast, Villroy and Boch World Culinary Cup u Luksemburgu, s tradicijom od 40 godina, koji se održavao od 24. do 29. studenog kao petodnevni program organiziran pod Svjetskim savezom kuharskih udruga takozvanim WACS-om. Bilo je to okupljalište perspektivnih kuhara i protagonista s 5 zvjezdica, svijet začuđujuće hrane i tanjura koja bi zadovoljila i najprestižnije restorane, mjesto za specijaliste, inovativnu kuhinju i uzbuđujuće gastornomsko natjecanje.

Ime nosi po ekskluzivnom partneru, proizvođaču vrhunskog posuđa i opreme te se hrana na natjecanju posluživala u njihovim proizvodima dok su natjecanja sudili ovlašteni suci A kategorije. Odabrano je više od 100 međunarodnih timova i pojedinaca s brojem koji nadilazi 8 tisuća sudionika koji su se natjecali za nagrade. Fokus je bio na zdravim prehrambenim navikama, novim trendovima, strujama i tehnikama. Natjecanje kombinira zabavu, kulturu i to ne samo onu gastornomsku i promovira profesiju na platformi koja je pretvorena u ogroman restoran s više od 900 sjedećih mjesta, a izlagačka površina prostirala se na 24700 četvornih metara.

Na natjecanju je sudjelovalo 75 nacija i bila nam je iznimna časti biti jedna od njih te predstavljati svojim radom našu zemlju – rekao nam je Vedran Blažević i nastavio: “Kako bi predstavio veličinu i važnosti ovog natjecanja dovoljno je reći da se naš chef-hr tim uspio plasirati u Community Catering kategoriju gdje je odabrano samo 15 nacija s pravom pristupa. Samim time Hrvatska je po prvi put imala predstavnike u toj kategoriji. Bilo je potrebno prijaviti se još početkom godine, odraditi logistički sve potrebno, izraditi menu, kalkulacije, normative, nutritivne vrijednosti svakog jela i poštivati ovogodišnju temu koja je glasila “Against food waist” – što znači da je naglasak bio stavljen na što manje otpada u kuhinji, ali i na štednju. Tako smo morali osmisliti obrok koji je uključivao juhu, dva glavna jela i jedno vegetarijansko uz izbor od četiri priloga, četiri vrste salate i desert s ukupnim troškom manjim od 5 eura po obroku. A potvrdu o sudjelovanju i dobili smo tek krajem veljače i tada su krenule prave pripreme.

U ovom hrvatskom timu bilo je šest članova, a okupili su se sa željom da testiraju svoje mogućnosti i znanja te unaprijede vlastitu praksu u kuhinji. Kapetan tima bio je WACS-ov masterchef Erich Glavica, dok su ostatak činili Armin Muratović, Darko Kesak, Antonio Bukvić, Robert Dedić i Vedran Blažević kao slastičar, a tu su bila još dva člana, Ivana Grudenić i Tomislav Sabolić, koja su im bili velika podrška te su obavili sve one organizacijske stvari koje se na prvu ne vide.

Kuhali su za 150 ljudi 27. studenog i to u vremenu od 7 ujutro do podneva kada je počelo izdavanje hrane. Od samog unosa robe do kraja posluge pratio ih je tim od 11 sudaca koji su kontrolirali nabavu robe, kalkulacije i normative, higijenu, mise ne place, recepture te provjeravali usklađenost svega sa stvarnom pripremom, radnu disciplinu i tehnike, kuhinjsku organizaciju, nadasve okus pripremljene hrane i dizajn izdanih tanjura.

Na kraju su bili i sretni i tužni jer su dobili 67,43 boda, a 70 je bilo potrebno za broncu. Dakle medalja im je izmaknula za stvarno malo, no sve je to škola. Uistinu su dobili dobar feedback od posjetitelja restorana i od sudaca. Pri podjeli diploma svi su ih suci dočekali što inače nije praksa i pružili im ruku.

Ovoj maloj skupini ljudi, koja je ovo financirala dobrim dijelom iz vlastitih sredstava, pripomoglo je i sponzorstvo nekoliko privatnih tvrtki koje su prepoznale važnost ovog projekta i ovakvog vida prezentacije. Uspjeli su pokriti troškove na klasičan hrvatski način, čistom snalažljivošću, osnovnom i rudimentalnom opremom i opet uspjeli odraditi sve na visokoj razini. –Sretni su tim više što smo kuhali u društvu pobjednika iz 2014., tima Švicarske i Njemačke reprezentacije. Njihova logistika, broj ljudi i novčana potpora koja stoji iza tih timova je nevjerojatna i nemjerljiva našom, a eto, Njemačka je dobila 75,2 boda, čisto usporedbe radi, uz svu svoju svemirsku i najsuvremeniju opremu – istaknuo je još Vedran Blažević.

Ovdje im je za dlaku izmaknula medalja, no cjelokupno iskustvo nam daje vjetar u leđa te ozbiljno razmišljaju o odlasku 2020. godine na Kulinarsku olimpijadu koja će se održati u Stuttgartu. Vedranu je ovo bila prilika predstavljanja vlastite države i svog grada Samobora, znanja i restorana u kojim je Exc.pastry chef. –Biti s Restoranom Mazzgoon, No stress-om i Kinotekom velika je čast i zahvaljujem na podršci svojoj obitelji, kolegama i sefici Sari Alfirević Vrsalović te se nadam uskoro donijeti medalju kao krunu karijere u svoj grad – ponosno je zaključio Vedran Blažević.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.