Rudnik sveta Barbara predstavljen u Poljskoj

3. prosinca 2018.
Komentari isključeni
1.046 Pregleda

Silvija Turk i Maja Klisurić iz Kulturno umjetničkog društva Oštrc sudjelovale su na Međunarodnom skupu rudničkih i podzemnih muzeja u poljskom gradu Wieliczka.

Ponekad se dogodi da tek s upoznavanjem tuđih kulturno – povijesnih dobara shvatimo vrijednost onoga što imamo sami. Upravo se to dogodilo predstavnicima Rudnika sveta Barbara koje su od 19. do 22. studenoga 2018. sudjelovale na Međunarodnoj konferenciji rudarskih i podzemnih muzeja u poljskom gradu Wieliczka. Na četverodnevnoj konferenciji koju su pod motom ” Susretnimo se i razmijenimo iskustva” organizirali Rudnici soli Wieliczka i Bochnia te Krakowski muzej soli u Wieliczkoj sudjelovalo je gotovo 200 stručnjaka iz područja rudarstva i rudarske muzeologije iz 18 zemalja.

Prvi takav skup u organizaciji ove tri institucije zamišljen je kao mjesto razmjene iskustava i mogućnost da se predstave sva dostignuća, ali i izazovi s kojima se suočavaju rudarski muzeji u cijelome svijetu.

“Program skupa bio je podjeljen u šest sesija koje su obuhvatile sve aspekte rada u rudarskom muzeju – od financijskih i organizacijskih, preko zaštite i konzervacije do planiranja turističkih ruta i obrazovne funkcije rudnika. Najzanimljiviji su svakako bili primjeri dobre prakse koje su međusobno podijelile kolege iz Italije, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Slovenije, SAD-a, Rumunjske, Francuske…Jedna od zanimljivijih rasprava vodila se oko toga treba li rudnik biti autentičan i time posjetiteljima prezentirati kulturno nasljeđe i rudnik takav kakav je nekad bio ili doživljaj treba biti kreiran, odnosno, treba li rudnik – muzej nuditi i neke druge, nove usluge koje bi posjetitelja zabavile. Širenjem sadržaja koje rudnik-muzej ima u ponudi ciljana skupina postaje mnogo veća i obuhvaća one koji inače ne bi posjetili rudnički muzej ali su došli zbug bungie jumpinga, kajakinga, biciklističkih ruta i slično. Dok su neki bili protiv takvih, s nasljeđem ne povezanih projekata u rudnicima, drugi su ih podržavali jer značajno povećavaju broj posjetitelja, a time i prihode jednog takvog rudnika – muzeja, što također nije zanemarivo” – kaže Maja Klisurić.

U okviru skupa organizirana su i dva trosatna turistička posjeta rudnicima soli Wieliczka i Bochnia pri kojima su sudionici skupa upoznati ne samo s ljepotom i kulturnim nasljeđem ovih dvaju rudnika – muzeja, već i s njihovom veličinom u smislu broja zaposlenih, financiranja i slično.

Rudnik sveta Barbara predstavljen je posterskim izlaganjem i stručnim člankom “Buđenje rudarskog nasljeđa u Hrvatskoj – primjer Rudnika sveta Barbara iz Ruda”, koji su napisali Josip Lebegner, Silvija Turk i Maja Klisurić iz Kulturno umjetničkog društva Oštrc u suradnji s Nataliom Kowalskom s Krakowskog tehničkog fakulteta AGH. Članak je izložen trećeg dana konferencije u sesiji “Obrazovna uloga rudarskih muzeja i njihova suradnja s lokalnom zajednicom” te je izvao velik interes kolega iz cijele Europe.

“Posebnost ovoga rada, kao i samog Rudnika sveta Barbara je u tome da je to jedini muzej predstavljen na skupu kojim se upravlja iz čiste ljubavi, dobrovoljno i volonterski. Svi ostali sudionici skupa zaposleni su u rudarskim muzejima ili su nekad radili kao rudari. Rudarski muzeji njihov su posao i profesija. Najviše čuđenja izazvala je činjenica što Rudnik sveta Barbara nema zaposlenih, što funcionira na volonterskoj bazi i što ga vode mladi ljudi koji do početka obnavljanja nisu imali baš nikakva znjanja iz rudarstva ili geologije” – ističe Maja Klisurić.

“Ovaj iznadprosječno dobro organiziran skup i kolege koji su nesebično dijelili svoje savjete i iskustva, otvorio je neke nove vidike, želje i planove vezane za našu Svetu Barbaru. Nadamo se da ćemo do sljedećeg kongresa uspjeti ostvariti bar neke od njih” – zaključuju sudionice skupa Maja Klisurić i Silvija Turk.

Foto: International Conference of Mining and Underground Museums
Maja Klisurić

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.