Rudari pozivaju na Barbarinje

30. studenoga 2018.
Komentari isključeni
1.191 Pregleda

U Rudama je počela proslava Barbarinja i to već u utorak, 27. studenog, dječjom adventskom radionicom u pastoralnom centru pod vodstvom Mirjane Guliš. Sutra, u subotu, 1. prosinca u 18 sati u župnu crkvu Svete Barbare u Rudama prije svete mise bit će unesen kip svetice, koji se tijekom godine nalazi u rudniku.

Nedjeljno misno slavlje u 17 sati predvodit će rektor i čuvar svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević, a nakon toga će u sportskoj dvorani Rude biti odigran malonogometni turnir između ekipa Grada Samobora, Policijske postaje Samobor i reprezentacije svećenika.

U ponedjeljak, 3. prosinca svetu misu služit će u 19 sati Mirko Režek, kapelan na Knežiji, a nakon toga u crkvi nastupa zbor Župe Marije Pomoćnice s Knežije pod vodstvom Ksenije Sanjković i uz orguljašicu Petru Jurković.

Središnji dio proslave nebeske zaštitnice rudarske župe bit će na samu svetkovinu, u utorak, 4. prosinca. U 10.30 kreće svečana procesija od župnog dvora do crkve svete Barbare, a prijepodnevnu euharistiju predvodit će samoborski kapelan Kristijan Tušek.

Večernje bogoslužje od 18 sati povjereno je rektoru zagrebačke katedrale, monsinjoru Josipu Kuhtiću. Na toj misi molit će se za sve pokojne Rudare. Nakon mise uslijedit će procesija do Rudnika svete Barbare kojom Bergmani vraćaju željezni križ i brončani kip svetice u rudnik. U prigodnom programu ispred rudnika nastupit će domaći KUD Oštrc s rudarskim plesovima, Udruga Sretno Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu sa skokom preko kože koji je obred primanja mladih rudara u rudarski stalež, zatim Kuburaško društvo Gromovnik iz Svete Nedelje, Samoborska narodna garda i Svetonedjeljska garda Petra II. Erdödyja. Na blagdan svete Barbare rudnik će biti otvoren od 12 do 14 i od 16 do 20 sati.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.