Najnovije

Radost klizanja

27. studenoga 2018.
Komentari isključeni
1.042 Pregleda

Na samoborskom klizalištu počela je Škola klizanja za mališane predškolske dobi, koja se održava pod okriljem Ustanove Sportski objekti Samobor. Zanimanje za školu ove je godine bilo iznimno veliko – doznajemo od ravnatelja Ustanove, Vladimira Čerkeza, koji podsjeća da je prije šest godina, kad je s radom započela škola klizanja, na klizalištu bilo oko 230 malih klizača, a danas se ta brojka “opasno” udvostručila. -Iako su roditelji i dalje zainteresirani za upis djece, mjesta ove godine, nažalost, više nema jer nema mogućnosti za formiranje novih grupa. -Čim jedan vrtić završi sa smjenom, na led dolazi drugi i tako je to svaki radni dan između 9 i 12 sati – kaže Čerkez.

Djeca iz gotovo svih samoborskih vrtića i svetonedeljskog “Slavuja” na klizalište dolaze organizirano, autobusom, u pratnji svojih odgojitelja, a tamo ih dočekuju učiteljice klizanja, Martina Bublić, Jelena Pađan, Lorena Radan, Anamarija Kašić i Martina Jaklenec.

-Školu klizanja roditelji su prepoznali kao kvalitetnu te im je drago da djeca mogu i zimi uživati u sportu na otvorenom – ističe Vladimir Čerkez i dodaje da je ovo zamišljeno tako da što veći broj djece nauči osnovne strukture pokreta na klizaljkama i da nakon toga u zimskim radostima mogu uživati zajedno sa svojim roditeljima.

-Mališane nije teško naučiti klizati – kaže jedna od trenerica, Martina Bublić ističući da djecu najprije nauče stajati na ledu, a ove godine to s mnogima ide i lakše jer ih je velik broj i lani pohađao Školu klizanja. -Skupine se i formiraju prema klizačkom znanju djece, a na ledu se provodi 40 do 45 minuta – dodaje Martina Bublić – objašnjavajući da “trening” počinje zagrijavanjem, podizanjem koljena, odnoživanjem, sjedanjem na led, dizanjem, geganjem poput pingvina i tek onda kreće tehnika klizanja, odguravanja s noge na nogu i već nakon prvog tjedna svi kližu veliki krug. -Na kraju Škole, a tako je bilo svih proteklih godina, svi prokližu – zaključila je Martina Bublić.

-Strah od padanja prevladavamo kroz igru, a tu su nam i pomoćne guralice za one kojima ide “malo teže” – objašnjava Jelena Pađan koja smatra da je i jedan od ciljeva ove škole da se djeca oslobode straha od leda. Jelena Pađan još je dodala da je u svemu ovome važno i promicanje klizanja kao sporta, što im isto tako dobro ide jer su se već mnoga djeca nakon klizačke škole priključila hokejašima.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.