Crveni križ Samobor predstavio hvalevrijedan projekt ” Nisi sam”

27. studenoga 2018.
Komentari isključeni
1.112 Pregleda

Projekt “Nisi sam – program zapošljavanja žena kroz uslugu pomoći i njege za starije i nemoćne” danas je na konferenciji za medije u Bunkeru predstavilo Gradsko društvo Crvenog križa Samobor koje djeluje na području Samobora, Svete Nedelje i Stupnika. Uvodno je sve pozdravio, prvenstveno gerontodomaćice, predsjendik Gradskog društva Crvenog križa Samobor Edi Kirschenheuter izrazivši zadovljstvo što će projekt biti realiziran na obostrano zadvoljstvo korisnika i gerontodomaćica, bez kojih ovog projekta ne bi bilo.

“Kroz ovaj europski projekt vrijedan preko 2, 5 milijuna kuna zaposleno je 12 žena starijih od 50 godina koje skrb i pomoć u kući pružaju za preko 60 korinika s području Sambora, Svete Nedelje i Stupnika” – istaknula je ravnateljica Crvenog križa Anica Francetić Kufrin.
“Ovo je prvi veći projekt Crvenog križa koji je u stopostonom iznosu finaciran iz Europske unije, ali nadamo se ne i zadnji” – dodala je Anica Francetić Kufrin te je zahalila partnerima u projektu, a to su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Centar za socijalnu skrb te gradovi Samobor i Sveta Nedelja. Na pomoći je zahvalila i Domu zdravlja Zagrebačke županije.

Gerontodomaćice i sve okupljene pozdravila je i voditeljica samoborske ispostave Zavoda za zapošljavanje, Jadranka Fernežir rekavši kako partneri i sudionici u ovom projektu pružaju pomoć, snagu i sigurnost jedni drugima. Naglasila je kako ovaj projekt ima veliki značaj za, do jučer, nezaposlene žene iznad 50 godina, koje će važno radno iskustvo steći u dvije godine te se educirati s ciljem veće konkurentnosti na tržištu rada po izlasku iz projekta.

“Kroz ovaj projekt pomaže se najranjivijim skupinama u društvu. A to su, između ostalih, starije i nemoćne osobe” – naglasila je ravnateljica Centra za socijalnu skrb, Nataša Koražija. Kroz ovaj se projekt spriječava institucionalizacija korisnika, te se doprinosi kvaliteti njihovih života.

Projekt “Niste sami” pohvalile su zamjenice gradonačelnika Samobora i Svete Nedelje, Sanja Horvat Iveković i Marija Hršak. Naglasile su kako Crveni križ i u budućnosti može računati na njihovu podršku u ovakvim i sličnim za društvo vrlo korisnim projektima.

Detaljnije o projektu govorila je njegova koordinatorica Josipa Čepuran. Pojasnila je da će 2,5 milijuna kuna dobivenih iz Europskog socijalnog fonda biti utrošeno za plaće korisnica, njihovu edukaciju, sredstva za čišćenje kao i higijenske potrepštine za korinike kroz dvije godine. Tu su još i putni i ostali troškovi. Pored plaće koje dobivaju za obavljeni posao gerontodomaćice će unaprijediti svoj radni potencijal, dodatno se educirati te će u konačnici biti konkurentnije na tržištu rada, a korisnicima će se omogućiti pomoć te da što duže borave u svojim domovima – rekla je Josipa Čepuran.

Gerontodomaćice kao i svi drugi sudionici u ovom projektu, nadaju se da će on biti nastavljen i nakon što prođu dvije godine.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.