Samoborci u Ogulinu demonstrirali metode suvremenog obrazovanja

26. studenoga 2018.
Komentari isključeni
1.586 Pregleda

U Ogulinu je 23. studenog 2018. održano obrazovno događanje za preko tisuću učenika osnovnih škola pod nazivom „Istraživači 21. stoljeća“. Zbog velikog broja sudionika i čak 16 paralelnih interaktivnih i istraživačkih radionica, događanje je održano u školskoj sportskoj dvorani. Cilj događanja je bio djeci, učiteljima i nastavnicima demonstrirati metode i teme suvremenog obrazovanja te pokazati da se u sustavu zaštite prirode, stručnim i znanstvenim ustanovama i strukovnim udrugama nalaze stručnjaci koji imaju već razrađene programe i metode koji su potpuno sukladni najboljem europskom obrazovanju.

“Istraživači 21. stoljeća pred kojima predstoji uzbudljiva budućnost su naša djeca koja prva znanja i vještine stječu u vrtiću i osnovnoj školi. Početkom novog tisućljeća, zahvaljujući velikim iskoracima u istraživanjima kognitivnog razvoja djece, dolazi do značajnih promjena u obrazovanju, posebice u prirodoslovnom kurikularnom području koje je usko vezano uz brojna nova zanimanja 21. stoljeća. Naglasak je na razvoju kompetencija, vještina i trajnih znanja koje učenici mogu dalje primjenjivati u interdisciplinarnom kontekstu. Znanstveno obrazovanje treba svoj djeci od rane dobi bez obzira što će kasnije raditi u životu. Ono se gradi oko tema koje su važne za život i našu budućnost uz pomoć suvremenih metoda baziranih na problemskoj, istraživački orijentiranoj i izvanučioničkoj – terenskoj nastavi” – ističe doc. dr. sc. Dalibor Paar.

Inicijativa za samo događanje je uz podršku Grada Ogulina potekla iz Samobora i može se smatrati proširenjem programa koje je od prošle godine inicirala udruga SURLA te aktivnosti Hrvatskog društva „Znanstveno (STEM/STEaM) obrazovanje od rane dobi – prema suvremenom obrazovanju za zanimanja i građane 21. stoljeća”. Koordinator događanja bio je doc. dr. sc. Dalibor Paar, Branimir Lozo je vodio praktičnu radionicu WoodKnockKnock izvedbi udruge SURLA, Tomica Rubinić i Luka Basrek su radionicama „Kuda ptice lete?“ i „Pogodi tko to pjeva!“ predstavili projekte JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, a udruga Breganja iz Bregane (Filip Belak, Marija Čuček i Alen Kirin) je održala radionicu „Čvorologija“. Izv. prof. dr. sc. Nenad Buzjak (predsjednik Speleološkog kluba Samobor) i Dalibor Paar održali su i radionice za učitelje i nastavnike o metodama suvremenog obrazovanja. Ukupno je u izvedbi događanja sudjelovalo čak oko 40 stručnjaka iz 22 ustanove ili strukovne udruge.

U tijeku su dogovori sa samoborskim osnovnim školama i Gradom Samoborom da se slično događanje u okviru šireg samoborskog obrazovnog koncepta „Mohorovičić“ iduće godine održi i u Samoboru.

D.P

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.