Misa ohrabrenja za sportaše

26. studenoga 2018.
Komentari isključeni
1.072 Pregleda

I ove je godine, zadnjeg ponedjeljka u studenom, u samoborskoj župnoj crkvi služena misa za samoborske sportaše i sportske radnike. Onima među njima koji su se večeras okupili oko oltara za kojim je misu predvodio pomoćni biskup zagrebački, monisnjor Ivan Šaško, i sam sportaš, upućene su riječi ohrabrenja.

Najprije je to, uz povjerenika za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije, trajnog đakona Marijana Spehnjaka, učinio samoborski stolnotenisač s invaliditetom Pavao Jozić objasnivši kako je postao hrvatski paraolimpijac, što mu omogućuje da se nosi sa svojom bolešću mišića i njezinom povezanošću sa živčanim sustavom, što i kako studira i kako vjera utječe na njegov život, posebno u vrhunskom sportu kojim se bavi. Sve to potkrijepio je primjerima izražavanja svoje vjere, gajenja nade, ustrajnosti u želji za uspjehom, pretvaranja svojih mana u vrline i nastojanja da nikoga, niti na sportskom terenu, ali ni u životu, ne ponizuje.

Uime Samoborskog sportskog saveza pozdrave svima u ckrvi uputio je dožupan Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, i sam sportski radnik, potvrdivši da vjera i molitva pomažu u izgrađivanju sportskih rezultata i okružja.

Potom je i biskup Šaško, koji se dva sata prije euharistije, u prostorijama Stolnoteniskog kluba Samobora u bivšoj SAMI našao za stolnom s Pavlom Jozićem i drugim igračicama i igračima samoborskog kluba i s njima odigrao nekoliko setova, kroz riječi evanđelja ohrabrio okupljene. A evanđelje današnjeg dana govori o Isusu koji je vidio kako bogataši u hramsku riznicu ubacuju svoje darove i među njima ugledao neku ubogu udovicu kako ubacuje samo dva novčića te tada rekao kako je ta sirotica darovala više od sviju jer su ostali ubacili dar od svog suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sve što je imala. Na sportaše se ovo evanđelje može primijeniti zato jer govori o smislu onoga što se čini i odnosu prema tome – istaknuo je monsinjor Ivan Šaško ukazavši na Isusov pogled u ovom činu na druge što je zapravo govor srca. Potkrijepio je to i svim ovogodišnjim velikim uspjesima naših sportaša koji su u zajedničkom cilju radili jedni za druge.

Uz biskupa Šaška i trajnog đakona Spehnjaka, ovu svetu misu suslavili su i svećenici – sportaši, nekadašnji samoborski kapelan i izbornik hrvatske svećeničke reprezentacije u nogometu, vlč. Krešimir Žinić i član te reprezentacije, rudarski župnik, vlč. Darko Banfić te domaći župnik i dekan, preč. Davor Štuljan i samoborski župni vikar, vlč. Kristijan Tušek. Gradsko izaslanstvo predvodio je još jedan aktivni sportaš – veteran, zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, a uime Samoborskog sportskog saveza, koji je u suradnji sa župom Svete Anastazije sve organizirao, misnom slavlju je nazočila tajnica Marijana Radek. Uz njih, nazočan je bio i pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora za lokalni sport, Siniša Krajač.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.