Makedonci u Samoboru obilježavaju Racionov dan i Dan svoje zajednice u Hrvatskoj

24. studenoga 2018.
Komentari isključeni
736 Pregleda

Zajednica Makedonaca u Hrvatskoj i Makedonsko kulturno društvo “Ohridski biser” danas u našem gradu obilježavaju Dan Zajednice Makedonaca u RH kao i “Racinov dan” kojim obilježavaju 79 godina od izdavanja zbirke poezije Koče Racina “Bijela svitanja”, tiskane u Samoboru.

Zajedničko druženje brojnih Makedonaca koji su se okupili u Samoboru počelo je ispred Samoborskog muzeja, kod biste makedonskog pjesnika Koče Racina, gdje su vijence položili predstavnici Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj na čelu s predsjednikom Ilijom Hristodulovskim, predstavnici makedonskih kulturnih društava, Vijeća makedonske nacionalne manjine te predstavnici Grada Samobora i Samoborskog muzeja.

Druženje je potom nastavljeno u muzeju gdje su im srdačnu dobrodošlicu poželjeli u ime Samoborskog muzeja, kustos Luka Kazimović te u ime Grada Samobora, pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat.

Sve nazočne pozdravili su i predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Tome Apostoloski, te zamjenica predsjednika Makedonskog kulturnog društva “Ohridski biser”Violeta Šterjova, a čitav današnji program vodi tajnica ZMRH, Elizabeta Petrovska.

Kočo Racin rođen kao Kosta Solev Apostolov i smatra se utemeljiteljem moderne makedonske književnosti. Njegova zbrika pjesama “Beli mugri” jedno je od najznačajnijih pjesničkih djela suvremene makedonske književnosti, koje je tiskano ilegalno davne 1939. godine u samoborskoj tiskari Špuler, a original se i danas čuva u Samoborskom muzeju. To čini neraskidivu vezu između Hrvatske i Makedonije prvenstveno Samobora i Velesa u kojem je rođen Kočo Racin, a koji je i službeno prijateljski grad Samobora.

O životu i djelu Koče Racina u Samoborskom muzeju govorio je Slavčo Koviloski dok je o predavanje na temu: “Racin o ženi u društvu” održao prof. dr. Vasil Tocinovski.

Da se čuju recitali i poezija Koče Racina pobrinuli su se članovi literarno – dramske grupe Lenka.

Danas u 18 sati Makedonci u Bunkeru pripremaju kulturnu manifestaciju bogatu folklornim, pjevačkim, instrumentalnim, recitatorskim, dječjim i etno nastupima makedonskih društava iz cijele Hrvatske. Nastupit će Makedonska kulturna društva Makedonija iz Splita, Biljana iz Zadra, Braća Miladinovci iz Osijeka, Ohridski biser iz Zagreba, Sveti Kiril i Metodij iz Pule te Ilinden iz Rijeke.

Pokrovitelji Dana zajednice Makedonaca u Hrvatskoj su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Grad Samobor, a naravno, svi ste pozvani uživati u druženju s našim prijateljima s juga.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.