Hrvatska uzvaća udarac Amerikancu koji je zavolio papuče

21. studenoga 2018.
Komentari isključeni
517 Pregleda

Amerikanac priženjen u Hrvatskoj, Cody McClain Brown na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor predstavio je svoju knjigu Hrvatska uzvraća udarac. Riječ je o svojevrsnom nastavku hita “Propuh, papuče i punica” u kojem je Cody s čitateljima podijelio razmišljanja i dođaganja proizašla iz bliskih susreta dviju različitih kultura i mentaliteta, američkog i našeg. U prvoj knjizi glavni su kameni spoticanja bili često neshvatljivi domaći običaji vezani uz strah od propuha, važnost papuča te uloge koju punica igra u životima mladih obitelji.
Nastavak “Hrvatska uzvraća udarac” zbirka je anegdota i opažanja o našem društvu kroz perspektivu susreta s birokratskim aparatom i svakodnevnim životom koji je opet, iz Codyjevog kuta gledanja, poprilično složen i vrlo često čudan.

Kako je objasnio u razgovoru s Draženkom Robotić, birokratizacija je jedna od neshvatljivih stvari, pogotovo sustav u kojem je sve usporeno, preregulirano, uz stalni pritok novih dokumenata, a opet je sve subjektivizirano pa se nikad ne zna kakav će biti ishod na šalteru MUP-a, zemljišno-knjižnog ureda ili neke treće institucije.
U živom razgovoru, uz brojne anegdote, priča se u nekoliko navrata vratila i na neizostavnu punicu, koja i dalje iskazuje želju za kontrolom tuđih domova, Cody se osvrnuo i na uspješnu predstavu nastalu na temelju njegove prve knjige te na kraju zaključio da se ipak donekle aklimatizirao jer je neki dan zaključio da se bez papuča osjeća golo, a da je čak sklon donekle i povjerovati u religiju propuha.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.