Svetonedeljski vijećnici raspravljali o kupnji već prodanog Tempa. d.d. u stečaju

20. studenoga 2018.
Komentari isključeni
1.396 Pregleda

Svetonedeljsko gradsko vijeće jučer se sastalo kako bi održalo tematsku sjednicu vezanu za davanje suglasnosti gradonačelniku Svete Nedelje da u ime Grada sudjeluje na javnoj dražbi u cilju kupovine građevinskog zemljišta u vlasništvu Tempa d.d. u stečaju u naselju Rakitje. No, kako je Tempo prodan prije nekoliko dana na javnoj dražbi nametnulo se pitanje koji je smisao tematske sjednice. Tematsku sjednicu su predložili vijećnici HDZ-a i HSS-a jer smatraju kako je to zemljište na ulazu u Grad vrijedno, a cijena od oko 12 milijuna kuna povoljna. No, očekivali su da će sjednica biti održana prije javne dražbe i zato je vijećnik HDZ-a Damir Halužan inzistirao da vladajući odgovore zašto su, tvrdi, namjerno sazvali ovu sjednicu nakon što je TEMPO prodan. Time su smatra Halužan prevali gradske vijećnike, ali i građane, jer sada na tom zemljištu može primjerice biti i odlagalište otpada.

Razlozi za kupnju su višestruki jer zemljište se nalazi na budućem novom silasku s autoceste u naselje Rakitje, također prostor je to kojemu je Grad Sveta Nedelja izmjenom prostornog plana ostavio mogućnost da se ondje pojave nove tvrtke za gospodarenje otpadom što je glavna bojazan na koju su upozorili iz HDZ-a i HSS-a.

“Grad je kupnjom tog zemljišta mogao sam kontrolirati buduću namjenu tog prostora. Na primjer, na tom prostoru može se napraviti parcelacija zemljišta i Grad može sam organizirati poslovnu zonu ili sve staviti u zonu sporta i rekreacije i dati navedeno zemljište u koncesiju nekoj firmi koja bi tom prostoru izgradila hotel ili novi kamp – istaknuo je Damir Halužan koji je ujendo iskazao sumnju da su vladajući imali skrivene motive zbog kojih nisu htjeli da Grad sudjeluje u javnoj dražbi, pa je naglasio da će se time pozabaviti nadležne institucije.

Vladajući su rekli da su znali da je dražba već održana, a sjednicu su sazvali, u više je navrata naglasio predsjednik Vijeća Matej Vrdoljak, sukladno zakonskom roku te gradskom Statutu i Poslovniku o radu Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Dario Zurovec obrazložio je temeljem čega su procijenili da se ne isplati ići u kupnju Tempa, a vijećnicima je podijelio i materijal u kojem je navedeno koje je sve radnje Grad poduzeo kako bi donio takvu odluku.

Grad je angažirao odvjetnicu koja je, nakon provjere same nekretnine savjetovala da se u kupnju ne ide – rekao je Dario Zurovec te naveo da je glavni razlog tome što to zemljište nije čisto, nisu riješeni suvlasnički odnosi, a uređenje tog prostora zahtjevalo bi dodatna višemilijunska ulaganja.

“Predmet javne dražbe je suvlasnički dio od 45%, a ne cijela nekretnina, dok preostali dio glasi na Republiku Hrvatsku i nije predmet prodaje. Drugim riječima, Tempov udio manji je od udjela RH te bi u slučaju kupnje te iste nekretnine novi vlasnik bio u suvlasništvu sa RH. Također, postoji i problem kod Katastarskog operata u smislu da je proveden dio čestica, ali ne i sve, odnosno Grad bi u slučaju kupnje navedene parcele trebao kad-tad provesti uskladu katastra i gruntovne ukoliko želi bilo što graditi na navedenim površinama. Iz odgovora Stečajne upraviteljice razvidno je da je Tempo d.d. u stečaju stava da kupac kupuje nekretninu po načelu viđeno-kupljeno i da Tempo d.d. u stečaju ne odgovara ni za kakve pravne ili materijalne nedostatke prodane nekretnine. U krajnjem slučaju to je potencijalna opasnost za Grad, ukoliko kupi iste parcele i jednom odluči provesti uskladu katastra i gruntovne, da će tada nedostajati dokumentacija vezana za pravne poslove kako je Tempo d.d. stekao i ostale nekretnine te će Grad biti prisiljen radi usklađivanja zk. stanja voditi sudske sporove” – pojasnio je protuargumente za kupnju Tempa, gradonačelnik Zurovec.

Također, rekao je gradonačelnik Zurovec kako se na zemljištu nalaze objekti koje treba srušiti pa bi uz financijski trošak kupovine istog u visini od 11,8 milijuna kuna, bilo potrebno još osmerostruko više za uređenje.

Takav odgovor nije zadovoljio oporbene vijećnike koji su naglasili kako Grad ima novaca i mogao je kupiti to zemljište, a naviše su vladajućima zamjerili što tematsku sjednicu nisu održali prije javne dražbe. Bespredmetna rasprava se nastavila, a na kraju je sjednica završena bez da se o ičemu glasalo.

Naime, Gradske službe su pripremile tekst Odluke kojom se gradonačelnik ovlašćuje na sudjelovanje na dražbi, no nakon prodaje glasovanje nema smisla – zaključili su i vladajući i oporba. No, nitko nije ni pomislio na mogućnost da i ova dražba, kao i ona prijašnja, može biti poništena u slučaju da kupac ne ispuni sve uvjete predviđene dražbom. To bi značilo novu dražbu na kojoj bi, u slučaju izglasavanja suglasnosti gradonačelniku, sudjelovao i Grad Sveta Nedelja.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.