Odvodnja, ekologija i higijena

20. studenoga 2018.
Komentari isključeni
1.038 Pregleda

Predavanje u povodu Svjetskog dana zahoda održano je sinoć u POP UP kinu na Autobusnom kolodvoru u Samoboru. Predavanje je organiziralo Trgovačko društvo Odvodnja Samobor d.o.o. Cilj ovog predavanja osvješćivanje je građana o važnosti izgradnje održivog sustava odvodnje koji je u skladu s našim ekosustavom.

Obilježavanjem Svjetskog dana zahoda Odvodnja Samobor želi skrenuti pozornost javnosti na rastući svjetski problem: oko trećine svjetske populacije živi bez sanitarno ispravnih zahoda i nuždu obavlja na otvorenom. Proljev uzrokovan kontaminacijom pitke vode ljudskim fekalijama jedan je od najvećih uzročnika smrtnosti djece u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zbog proljeva uzrokovanog zagađenom vodom i lošim higijenskim uvjetima svake dvije minute umire jedno dijete mlađe od pet godina, što bi se moglo spriječiti čistom vodom, korištenjem zahoda i pranjem ruku sapunom nakon obavljanja nužde.

Danijel Kos, referent tehnologije i pročišćavanja otpadnih voda Odvodnje Samobor, otvorio je predavanje naglasivši da je potreban zajednički rad Grada Samobora, Odvodnje i svih građana da bismo očuvali naš okoliš za buduće generacije.

O odvodnji u Samoboru, trenutnom stanju i planovima za budućnost govorio je direktor Odvodnje Samobor d.o.o. Ivica Karoglan. S tridesetak zaposlenih i tek nekoliko strojeva i vozila Odvodnja Samobor održava 222 kilometra javne kanalizacije u Samoboru, od čega 169 km mješovite, 44 km sanitarne i 9 km oborinske. Priključenost na izgrađeni sustav javne odvodnje je oko 85 posto. Zabrinjavajuća je činjenica da je evidentirano samo 800 korisnika pražnjenja sabirnih i septičkih jama, što znači da i dalje velik broj građana svoje fekalne vode ispušta izravno u okoliš, bez pročišćavanja.

U nastavku predavanja, direktor Karoglan osvrnuo se na “Projekt nastavka izgradnje kanalizacije Jelenščak” ukupne vrijednosti 3.200.000 kuna, koji je bivša uprava realizirala uz 85 posto nepovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda EU-a. Još jedan veliki projekt koji je u tijeku je projekt aglomeracije Samobor. Do sada je riješeno 54 posto imovinsko-pravnih poslova potrebnih za apliciranje i dobivanje sredstava iz europskih fondova. Ukupna vrijednost tog projekta je 248.481.493 kuna.

O važnosti postojanja i kompleksnosti sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda te njegovog održavanja govorio je Karlovčanin Krešimir Veble iz TCC-a Danubius – centra za obuku i kompetentnost za sektor otpadnih voda u podunavskoj regiji. O njegovom bogatom znanju i stručnosti sami za sebe govore projekti koje je u svojoj bogatoj karijeri ostvario. Samoborskoj je publici spomenuo samo neke od njih, od kojih je istaknuo Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Karlovcu, prvi financiran bespovratnim sredstvima europskih fondova.

“Odvodnja Samobor jedina je tvrtka u Hrvatskoj, možemo reći i u regiji koja na pravi način, edukacijom, obilježava Svjetski dan zahoda, čime definitivno postaje generator ekologije samoborskog kraja”, zaključio je Krešimir Veble.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.