Romansirana poetika o obiteljskom “svetom trojstvu”

17. studenoga 2018.
Komentari isključeni
1.088 Pregleda

U Gradskoj knjižnici Samobor svoju je knjigu “Zemlja kava, more tinta i nebo ružmarin” jutros predstavila spisateljica Lidija Vukčević, naša sugrađanka. Uz uvodno slovo knjižničarke Draženke Robotić, o knjizi je govorio samoborski pjesnik i “matičar” Zoran Perović naglasivši da je ovo djelo nastavak njezine planirane, odnosno zamišljene obiteljske trilogije i zavjetnog obećanja majci. -Radi se o priči koja zaokružuje Lidijinu obiteljsku situaciju – objasnio je Perović – dodavši da u ovoj knjizi autorica svoje roditelje, filmski rečeno, zumira puno bliže nego dosad iskazujući njihove karakteristike kroz sjajne dijaloške forme kojima ističe njihovu mudrost.

U prvom planu u ovoj romansiranoj priči je autoričino obiteljsko “sveto trojstvo” što kasnije nadograđuje kulisom sazdanom od njezinih obiteljskih trenutaka, isprepletenih i kretanjima na političkoj, filozofskoj i umjetničkoj sceni. -O svoj toj simbiozi Lidija Vukčević piše vrlo uvjerljivo prikazujući zajednički život s roditeljima i povezanost s njima u sretnim i nesretnim okolnostima – rekao je Zoran Perović okarakteriziravši njezino pisanje vještom poetskom prozom. Nova knjiga Lidije Vukčević zahvaća i mnoge prostore njezina života, od skadarskih, crnogorsko-primorskih, podgoričkih, zagrebačkih, samoborskih, pa do milanskih i grenobleovskih.

-U dvije trećine ove knjige priče su vrlo realistične i o događajima govore na način kako su se stvarno i dogodili, a trećinu knjige sam fabulirala jer za te dijelove nije bilo dovoljno materijala u mom osobnom životu – rekla je o svom uratku Lidija Vukčević i okupljenoj publici, uz ostalo, prepričala dijelove svog samoborskog obitavanja.

Knjiga je, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine, izašla u izdanju Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Skaner studija, a uredio ju je Dimitrije Popović, koji je i nazočio ovoj promociji. Izabrane ulomke iz romana, uz autoricu je čitala Draženka Robotić. U popratnom programu nastupili su mladi samoborski saksofonisti.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.