Lampaši za Vukovar

16. studenoga 2018.
Komentari isključeni
1.249 Pregleda

Večerašnjim paljenjem svijeća na Trgu kralja Tomislava učenici samoborske gimnazije i ETUŠ-a te osnovnih škola Samobor i Bogumila Tonija, uz predstavnike Grada Samobora i koordinacije braniteljskih udruga našeg grada, i ove su se godine pridružili obilježavanju obljetnice jednog od najtužnijih događaja u našoj povijesti – pada Vukovara, grada heroja i simbola hrvatske slobode. Okupljene je uoči ove obljetnice pozdravila zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković zahvalivši im svima na dolasku, a petnaestak minuta sržno je o Vukovaru i ratnim strahotama u tom prelijepom gradu govorio pukovnik Hrvatske vojske u mirovini, Nikica Burić. Samoborci tog dragovoljca i heroja Domovinskog rata, posljednjeg ratnog zapovjednika obrane Sajmišta u Vukovaru, poznaju pod nadimkom Čokot, a Vukovarci ga, koji njegov neprocjenjiv doprinos obrani Vukovara iznimno poštuju i na tome mu zahvaljuju, pamte kao Samoborca. Pamte ga s tim imenom i neprijatelji hrvatske države i njezini okupatori u Domovinskom ratu, na čijem se nišanu nalazio neprestano, a nakon Vukovara neprijatelju je bio meta i na drugim ratištima diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine gdje je u kasnijim vojnim operacijama branio domovinu i svoj grad Samobor.

-Vukovar morate pamtiti po tri osnovne stvari, kao razrušeni grad, grad heroja i grad koji se nikad ne smije zaboraviti – rekao je okupljenoj djeci Nikica Burić. -Nema kuće u Vukovaru koja nije uništena svakodnevnim granatiranjem grada s 5 do 6 tisuća granata – istaknuo je Burić. -Vukovar je branilo dvije tisuće dragovoljaca, iz Vukovara i cijele Hrvatske, i baš s ovog mjesta gdje sada stojimo, gdje sam se došao pozdraviti s prijateljima, krenuo sam u kolovozu 1991. godine s puškom u Vukovar – rekao je Nikica Burić naglasivši da je time želio pomoći obrani Hrvatske u Domovinskom ratu, ali i Samobora koji se nije branio ovdje već na ratištima poput vukovarskog.

Potom je Burić govorio o strateškoj važnosti Vukovara za agresorsku velikosrpsku politiku na koji je neprijatelj, 20-ak puta nadmoćniji u ljudstvu od vukovarskih branitelja, uputio sve svoje elitne postrojbe računajući da će za 5 dana Vukovar biti osvojen. Ali tako nije bilo – nastavio je Burić – jer su malobrojni vukovarski branitelji opsadi grada odolijevali 3 mjeseca. Nikica Burić, tada 30-godišnjak, djeci je zatim objasnio kako su branitelji Vukovara djelovali u takvim uvjetima, posebno istaknuvši da su to mahom bili mladići u dobi od 16 do 25 godina starosti. Među njima 92 dečka nisu imala ni 18 godina, a s puškom u ruci jurišali su na neprijateljske tenkove. -Većina tih mladića, približno i vaše dobi, tada još zapravo nije ni započela živjeti i nije proživjela svoju mladost jer su život izgubili u ratu i zato je ponajviše Vukovar “grad heroja”.

-Zadnjih pet, šest dana obrane Vukovara ostalo je u okruženju samo nas 113 boraca, ali više nismo imali streljiva i to nam je bio najveći problem, a pomoć izvana nije nam dolazila – podsjetio je Nikica Burić i zaključio: “Izdao sam zapovijed da idemo u proboj jer predaje nema i izašli smo iz grada u tom proboju. Svojim djelovanjem u Vukovaru dali smo Hrvatskoj vremena da se naoruža, da formira borbene brigade i nakon toga smo ih u akcijama koje su slijedile, Maslenica, Medački džep, Ljeto, Zima, Maestral i druge, te veličanstvena Oluja, konačno porazili i stali na granice koje nam pripadaju povijesno.”

I na kraju, zašto se Vukovar ne smije zaboraviti. Zato jer je u njegovoj obrani poginulo 890 boraca, a nakon pada grada pobijeno je 2100 nedužnih civila. -Morate znati djeco da je Hrvatska nastala u znoju, krvi i smrti. I to morate poštivati. Na vama je da učite i da znanjem pobjeđujete izgrađujući Hrvatsku i Samobor te da živite pošteno i časno – rekao je završno vukovarski heroj Nikica Burić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.