Akvareli i “Savareli” uz 210 godina staru skelu na Savi

16. studenoga 2018.
Komentari isključeni
1.110 Pregleda

Likovna kolonija “Akvareli na skeli” u organizaciji Samoborskog muzeja, Udruge likovnih umjetnika Samobora i Udruge likovnih stvaralaca Zaprešića okupila je u lipnju ove godine po dvanaesti put umjetnike uz rijeku Savu, u mjestu Medsave. Ove godine odaziv je bio rekordan, više od 60 likovnih umjetnika inspiraciju je potražilo uz rijeku stvarajući akvarele krajobraza ili slikajući jedni druge, a njihvi radovi od petka, 16. studenog mogu se vidjeti u Samoborskom muzeju.

Kako je istaknuo predsjednik ULUS-a Ivan Tibor Grujić, osim likovne komponente kao i njegovanja prijateljskih odnosa umjetnika s obje strane obale Save, posebnost ovogodišnje kolonije je i u činjenici da je njome obilježeno 210 godina postojanje skele u Medsavama. Tibor Grujić zahvalio je svima koji su pomogli realizaciji izložbe, uz organizatore tu su bili Zagrebačka županija, Grad Zaprešić, Grad Samobor i Turistička zajednica Grada Zaprešića.
O likovnoj koloniji više je govorio Andrej Lapajne koji je od početaka uz ovaj projekt i koji je podjsetio da ovo u stvari treća izložba ovogodišnjih Akvarela. Naime, običaj je prvi put radove prikazati na završetku samog druženja uz Savu, na skeli. U međuvremenu je u Zaprešiću u povodu njihovog Dana grada organizirano izlaganje radova s likovne kolonije, a na kraju su radovi stvoreni uz Savu smješteni i u Samoborski muzej.

– Mislim da je likovna kolonija Akvareli na skeli ne samo doprinos likovnoj i kulturnoj baštini Samobora i Zaprešića, nego i Hrvatske, ali i kulturi općenito te zahvaljujem svim umjetnicima koji su sudjelovali na ovih 12 kolonija – rekao je Lapajne te izračunao da je na svakoj koloniji od 2007. godine bilo oko 45 umjetnika, a prosječno da je svaki od njih realizirao dva do tri rada pa je zaključio da se sada, zahvaljujući likovnoj koloniji, u fundusu Samoborskog muzeja čuva oko 1200 akvarela koje su ostvarili umjetnici Samobora i Zaprešića. Sve godine popraćene su i fotografijama Ivane Pavlović, Ivana Tibora Grujića i Željka Nemeca, a tu je i 30-ak dokumentarnih filmskih zapisa s kolonija za koje se pobrinuo Nenad Vrhovčak, objasnio je Lapajne.

Izložbu je službeno otvorio pročelnik gradskog odjela za društvene djelatnosti Juro Horvat koji je u ime Grada pozdravio umjetnike te im poželio nastavak niza plodonosnih likovnih druženja uz Savu.
Akvarele na skeli prati i katalog za kojeg je predgovor napisao Ivica Kiš, koji je između ostalog u njemu ustvrdio da se “vodom rijeke Save slikaju akvareli na skeli pa bi likovni radovi s te jedinstvene jednodnevne slikarske kolonije punim pravom mogli nositi ime Savareli”. Zanimljivo, sam Kiš za svoj akvarel nije se pak poslužio vodom rijeke Save, već vinom, a svi zaljubljenici u umjetnost djela slikara Samobora i Zaprešića do daljnjega mogu razgledati u prizemlju Samoborskog muzeja.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.