Mladi prezentirali ideje i prijedloge za svoj boljitak!

15. studenoga 2018.
Komentari isključeni
784 Pregleda

Ideje i prijedlozi mladih nastali u okviru Gradskog programa za mlade grada Samobora prezentirani su danas u Centru za mlade – Bunkeru. Sve nazočne, većinom mlade, pozdravila je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković zahvalivši mladima što su se uključili u izradu ovog programa, za koji kaže da vjeruje da će biti realan, a kako bi onda mogao biti i izvediv u skladu s financijskim mogućnostima Grada.

Istaknula je i kako su u Gradu svjesni određenih problema, a to se prije svega odnosi na javni gradski prijevoz. ” Svjesni smo problema u javnom gradskom prijevozu i tu nas čeka proces pronalaženja rješenja kako to poboljšati. Nije jednostavno i to sve košta, a putnika je sve manje, no tražimo bolje riješenje” – rekla je zamjenica gradonačelnika, Sanja Horvat Iveković.

Rekla je i kako se puno toga što su mladi predložili već realizira u Samoboru te je pozvala mlade da se uključe u rad Savjeta mladih, jer uskoro će se birati novi saziv, te da budu aktivni u procesu donošenja odluka.

Mladima se obratio i Dominik Baltić iz Savjeta mladih grada Samobora, naglasivši kako će Gradski program djelovanja za mlade biti dokument koji će skupljati prašinu, ako se mladi ne angažiraju da se ideje sažete u tom dokumentu realiziraju. Pozvao je mlade na aktivnost.

Prije same prezentacije ideja i mišljenja mladih, Romina Galović iz Udruge Pozitiva podsjetila što je do sada napravljeno u sklopu ovog projekta koji nosi naziv “Kad se mlade ruke slože”, a čiji će konačni rezultat biti Gradski program djelovanja za mlade. Projekt se financira europskim sredstvima dobivenim za Erasmus plus program, a do veljače ga trebaju provesti Udruga Pozitiva Samobor, koja je nositelj projekta te partneri Grad Samobor i Pučko otvoreno učilište Samobor.

Romina Galović je najavila da će se nakon današnjeg predstavljanja ideja i prijedloga te radionice tijekom koje će se definirati kako se mladi sami mogu uključiti u provedbu prijedloga i ideja, održati jednomjesečno razdoblje javnog savjetovanja. To će također biti prilika da se čuju još neke ideje i mišljenja mladih, ali i svih ostalih zainteresiranih građana.

Ideje i mišljenja mladi su danas sami prezentirali, a utemeljeni su na istraživanju kojim su definirane ključne potrebe i interesi mladih u lokalnoj zajednici, a u kojem je sudjelovalo oko 300 mladih, od 15 do 30 godina – naglasila je socijalna radnica Helena Miholić, koja je zajedno s drugim stručnjacima sudjelovala u provedbi istraživanja.

Mladi svoje interese i potrebe vide u nekoliko segmenata: obrazovanje i informiranje, aktvino sudjelovanje, kvaliteta života mladih, zapošljavanje i poduzetništvo, kultura, slobodno vrijeme i sport.

Neke od ideja koje su predložili su izrada jedinstvene web stranice za mlade, oganizirani odlazak na smotru Sveučilišta u Zagrebu, više događanja u Bunkeru, od radionica usmjerenih na razvoj osobnih kompetencija do organizacije turnira zabavnih igara.

Mladi žele bolji javni gradski prijevoz, bolju prometnu povezanost, dostupniji internet. Predlažu da se pokrene besplatno psihološko savjetovalište za mlade, zatim da se srednjoškolcima subvencionira cijana ulaznica za bezene na Vugrinščaku kao i cijene teretane, žele više organiziranih sportskih natjecanja, sajam knjiga, zatim da im se prezentira rad kulturno- umjetničkog udruga i mogućnosti uključenja u rad tih i sličnih udruga. Isto tako zanima ih i kakve su im mogućnosti zapošljavanja kod lokalnih poduzetnika, predložili su organizirano okupaljenje mladih inovatora kao i organizaciju natjecanja u osmišljavanju poduzetničkih ideja za mlade. Iskazali su i želju da budu aktivno uključeni u proces donošenja lokalnih odluka i još puno toga.

Sudjelujući u ovom projektu mladi su pokazali da su spremni raditi na poboljšanju svog statusa u Gradu Samobor, ali i pokazali da su poprilično neinformirani o brojnim aktivnostima i događanjima u Gradu Samoboru, pa su zato u velikoj mjeri predložili ono što već postoji u Samoboru, a za što nisu čuli. Zato sve ideje treba usuglasiti s lokalnim dionicima te se savjetovati s javnošću, a potom će o predloženom Nacrtu Gradskog programa za mlade odlučivati samoborsko Gradsko vijeće. Bude li dokument prihvaćen slijedi realizacija ideja i prijedloga, a što će onda ovisiti o angažmanu mladih te financijskim mogućnostima Grada.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.