Samoborski “slatkiši” na edukativno-zabavnom Blue partyju

14. studenoga 2018.
Komentari isključeni
1.189 Pregleda

Kroz edukativne aktivnosti u našem gradu svijest o dijabetičkom oboljenju kod djece već nekoliko godina širi Udruga Slatki Samoborci koja djeci sa šećernom bolesti i njihovim roditeljima pruža svekoliku podršku u življenju s tim oboljenjem. Udruga je, kao i mnoge druge, svoj rad započela na skroman način, pomalo i sramežljivo, na inicijativu Ksenije Kolman Gorete, majke djece s dijabetesom. Korak po korak, usmenom predajom, uz pomoć medija, prigodnim okupljanjima na predavanjima i radionicama te sličnim aktivnostima izrasla je u respektabilnu ciljanu skupinu u kojoj su svoje mjesto, traženu riječ, međusobno razumijevanje, ponekad i utjehu te pomoć u pitanjima na koja zajednički pronalaze odgovore i rješenja za situacije koje ih uz dijabetes prate u životu.

Večeras su Slatki Samoborci, obilježavajući Svjetski dan dijabetesa, u Bunkeru priredili novi edukativno-zabavni program, odnosno Blue Party ili plavi krug kojim su zavrtili ovu temu. Edukativan je bio u smislu kratkog podsjećanja na bit dijabetesa i aspekte podrške oboljelima i javnu podjelu životnih iskustava o dijabetesu, prvom susretu s njim, nošenju s novonastalom situacijom u životu, načinu upoznavanja drugih s ovim oboljenjem, važnošću djelovanja udruge i uključivanjem šire zajednice u pružanje podrške Slatkim Samoborcima. O tome su govorili predsjednica Udruge Ksenija Kolman Goreta, mama i baka Marija Lučić, sestra mame i teta djece s dijabetesom i medicinska sestra Danijela Horvat, odgojiteljica u vrtiću Bogdana Strapajević, učiteljica Sandra Filipović, rukometni trener Filip Kumerle, medicinska sestra koja u ovakvim akcijama prati Slatke Samoborce Iva Brajković, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i djevojka Nikolina Lučić.

Govorni dio edukativnog programa završen je krugom podrške kojim je potvrđeno kako to dijabetes povezuje Slatke Samoborce te praktično na štandu gdje je Iva Brajković s malim pomoćnicama Tiom i Larom mjerila svima šećer. Uz to, u Bunkeru je bila postavljena i mala izložba fotografija o dosadašnjoj aktivnosti ove udruge.

Na kraju su zdravim slasticama bez šećera bili počašćeni svi, mali i veliki “slatkiši”, a Trio Roka Vuškovića nije mogao biti bolji glazbeni odabir nastavku ovog lijepog druženja. Voditelj programa bio je Ljubomir Hlobik.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.